Učešće građana u procesima odlučivanja jedno je od ključnih načela demokratskog društva. Svojim ličnim doprinosom građani mogu da utiču na to da se poveća odgovornost, pre svega, lokalne vlasti. Jedan od preduslova za građansku kontrolu celokupne javne potrošnje jeste edukacija.

Sistem javnih nabavki u Srbiji je, uprkos onome što o tome govore predstavnici vlasti, pun slabih tačaka, a na štetu novca građana, poreskih obveznika, iz više razloga. Zbog toga je doprinos organizacija civilnog društva koje u fokus stavljaju konkretne probleme s tim u vezi, od suštinskog značaja.

Srbija je poslednja država u Evropi koja je osnovala Državnu revizorsku instituciju. Snaga državnih revizora je, pre svega, u njihovom izveštaju o svakom subjektu kontrole, odnosno o finansijama i poslovanju svakog ko troši novac građana. Ti su izveštaju javno objavljeni, temeljni su i puni relevantnih informacija na kojima se dalje temelje i prekršajne i krivične, kojih je sektor za lokalne samouprave podneo na stotine.

Autentične potrebe lokalne sredine treba da se prožimaju u svakom segmentu javne potrošnje koja doprinosu poboljšanju kvaliteta života svih građana, jedan je do zaključaka seminara na kom su učestvovali građani i predstavnici civilnog sektora.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име