Centar za evropske politike, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Ekološki pokret „Stanište“ i Centar za ravnomerni regionalni razvoj, u okviru projekta „Praćenjem javne uprave ka boljem upravljanju na lokalu-PratimJA“ sprovode ankete o zadovoljstvu građana lokalnom upravom.

Centar za ravnomerni regionalni razvoj iz Beograda je nedavno sproveo prvu od pet anketa u kojima su mogli da učestvuju građani opštine Bečej. Pored Bečeja, Beograda i Subotice koje pokriva pomenuta organizacija, priliku da iskažu svoje mišljenje o radu opštinskih i gradskih uprava i ostvarivanju prava imaju građani još 14 lokalnih samouprava u Srbiji.

-Kvalitetno funkcionisanje lokalnih samouprava podjednako je važno kao i funkcionisanje centralne uprave i to je građanima možda i važnije. Ono što je istaknuto kao dobra praksa je participativno budžetiranje, gde postoji, a to je slučaj u Bečeju, a negativno je da građani nisu zainteresovani za ovakav vid aktivizma, rekla je Vanesa Belkić iz Centra za ravnomerni regionalni razvoj iz Beograda. Ona dodaje da je anketiranje tek na početku, da će u Bečej doći još četiri puta kako bi čuli od građana koji su to problemi, a sve sa ciljem da se utiče na adekvatne promene.

-Neophodno da se građani uključe u praćenje reforme lokalne samouprave na lokalnom nivou, ističe naša sagovornica i objašnjava aktivnosti nakon anketiranja – Kada budemo imali finalne izveštaje, što naše, što na osnovu anketiranja, mi ćemo se posvetiti kampanji javnog zagovaranja time što najpre direktno kontaktiramo donosioce odluka.

Procene su da više od 70 odsto zakonodavstva Evropske unije sprovode lokalne samouprave, ali da postoji primetan nedostatak mogućnosti da se im se pruži povratna informacija o tome koliko kvalitetno rade i koliko su građani zadovoljni ili nezadovoljni time, šta im smeta, a šta im pogoduje.

Rezultati istraživanja će biti korišćeni za davanje konkretnih predloga lokalnim vlastima, navode realizatori projekta, a sve sa ciljem kako bi se problemi na lokalu uspešnije rešavali.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U fokusu: Pravo građana, obaveza vlasti“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

3 KOMENTARA

  1. Odeš u Opštinu i samo te šetaju, na mejlove ne odgovaraju ni oni ni JP, rešenja i papire koje izdaju su samo copy-paste ni ne trude se, na posao dolaze u 9.30 i kasnije, tokom radnog vremena kancelarije zaključane, a oni ko zna gde, kući idu već u 12-13h. Grad zapušten, zelene površine i trotoari se ne održavaju, pritiska vode nema i tako dalje i tako dalje… oni samozadovoljni, izbore rešavaju sigurnim glasovima, ucenama radnim mestom, poklon paketima…. ankete na sajtu Opštine, Komunalca, Potisja nema, ima je samo na sajtu Vodokanala, rezultati poražavajući.
    E, to je prava slika bečejske uprave!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име