Zagađen vazduh i sve manje zelenila, neki su od razloga zašto su se građani okupljeni oko neformalne grupe The Mighty Mighty Becheys, organizovali i započeli akciju prikupljanja sadnica sa namerom da  povećaju pošumljenost opštine Bečej.

Prolećna sadnja, ujedno prva akcija, zakazana je za subotu 13. marta, a naš sagovornik Siniša Tomić, jedan od inicijatora i njegove kolege pozivaju sugrađane da se uključe i pomognu da se ideja uspešno realizuje.

 Cilj je da se sledećeg vikenda u opštini Bečej posadi 1.000 novih sadnica belog jasena i drugih autohtonih vrsta – bagrema, lipe, hrasta lužnjaka…

Naša opština je među poslednjima po broju drveća na evropskom nivou, ističe Tomić.

Prva akcija zakazana za 13. mart zacrtala je da zasadi 1.000 sadnica belog jasena i drugih autohtonih vrsta drveća, kao što su bagrem, lipa, hrast lužnjak…

Mada brojke znaju da zavaraju, Srbija je sa oko 29 procenata najslabije pošumljena evropska zemlja, a pošumljenost Vojvodine je svega 6,5 odsto. Da sve bude jasnije, evropski prosek pošumljenosti je 39 procenata. Statistički podaci kažu da je osamdesetih godina prošlog veka oko 10.000 hektara pošumljavano u Srbiji, a lane samo 614.

Bečejska opština, svestan je naš sagovornik, nikad neće postati vazdušna banja, ali stvari mogu da se pomere unapred i da se isprave greške iz prošlosti.

Zainteresovani sugrađani mogu da pomognu donacijom u vidu novca za kupovinu sadnica, poklanjanjem sadnica ili ustupanjem prostora u svom dvorištu na kom će rasti novo drvo, dok će 500 mladih belih jasena, u saradnji sa lokalnom samoupravom, biti posađeno na javnim površinama u Bečeju i okolnim selima.

-Građani ne treba da čekaju vlast i privredu, nego moraju sami da se organizuju ako žele zeleniju opštinu, naglašava Siniša Tomić.

15 KOMENTARA

  • Podrška za Sinketa! Zato što je orah naš i košta 300 dinara sadnica ( ili ne košta ništa ako ga iz ploda sam posadiš u zemlju), a fensy italijanska magnolija košta 30.000 dinara jedna sadnica. Skupo nas je koštao gazdaricin hir! Za 20 talijanskih magnolija tačno 2.000 sadnica oraha!
   Kolko je to orasnica i torti sa orasima?
   Pa se zapitajmo malo…

 1. Podrška uz jedno pitanje, zašto se prvo ne sadi u gradu na javnim zelenim površinama, gradskim ulicama i parkovima? Lepo što se sadi i u ataru al aj prvo ozeleniti grad i obnoviti parkove. Najgore zagađenje je u gradu. Kupio sam sadnice ali pošto živim u zgradi, ja ću moje sadnice uz pomoć moje dece posaditi u parku. Pozivam bečejce da učestvuju u akciji.

 2. U šumi kod fudbalskog stadio se mulčeriše, mnogo prostora za nove sadnice. Bilo bi lepo da se taj deo obnovi i održava

  • Komunalac je očito tu da, citiram Željka Plavšića, “ulepšava grad” neplanskom sečom bez sadnje, gde lokalna samouprava angažuje privatne firme da seku zdrava stabla oko, na primer, Gornjeg parka, i neko usput stavi koju crvenu u džep. U Goranskom je prošle jeseni posečeno preko 80 stabala i prema izjavi direktora Komunalca, ništa nije posađeno, niti je u planu.
   Kada shvatimo da nema ‘leba od ljudi na položajima, sadićemo i čistiti sami, ili se ugušiti u sopstvenom smradu.

 3. Eno u Glavnoj ulici, na raskrsnici sa Petrovoselskim putem građani se skupili i očistili trotoare oko Muzeja i trotoar do semafora. Naslage zemlje bile 20cm! Decenije nebrige! Pozdrav za Komunalac koji za to dobija novac, a ne radi ništa pa građani moraju sami da čiste. Pozdrav i za lokalnu vlast koja ne mrda iz kancelarije i ne obilazi grad.
  Hej bre , GLAVNA ulica u korovu!!!!!!
  Bravo i veliki pozdrav za građane koji su to uradili!

 4. Građani sami sade, građani sami čiste, a direktor Plavšić Željko prima platu u Komunalcu 120.000 dinara + putni troškovi pošto živi u Novom Sadu.
  Nisu krivi radnici Komunalca koji rade na terenu, oni pošteno rade svoj posao. Problem su sve brojnija uprava i direktor koji su nestručni, nesposobni i nezainteresovani.

  • Evo dotični odpustio 20 fizičkih radnika. Grad zapušten, a on odpušta fizičke radnike i zapošnjava stranačke kadrove u kancelariju da džabalebare. A posao će za ogromne novce, uz masnu proviziju, onako kad stignu da rade ,,studenti“ iz Novog Sada!

 5. Podrška i od nas! Mi ćemo u Bečeju ovih dana posaditi 2 platana, 10 sadnica hrasta, 10 sadnica jasena, 10 sadnica javora, 10 sadnica lipe i 10 sadnica kestena. Poziv i ostalim građanima bečejske opštine da ovog proleća posade neke lepe sadnice!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име