A bizottság 13 jelölt közül választotta ki azokat, akik a község napján átvehetik a plakettet.

Óbecsén 2010 óta részesülnek községi elismerésben azok a személyek és szervezetek, akik/amelyek jelentőset alkottak a gazdaságban, a tudományban, a művészetekben, a sportban vagy más téren.

Arról, hogy az idén kik vehetik át a plakettet, a községi képviselő-testület szombaton hozott határozatot. Pósa László óbecsei plébános jótékonysági munkájáért, továbbá számos műhelyfoglalkozás, komolyzenei koncert és nemzetközi rendezvény megszervezéséért kapja az elismerést. A javaslattevők Simovics Balázs és Kiss Tivadar voltak. Dušan Opinćal óbecsei történész esetében az Óbecse múltjával kapcsolatos kutatásokat és gyűjtéseket, az ismert óbecsei polgárokkal kapcsolatos, két kötetben is közreadott kutatási eredményeket és a jelölt több évtizedes pedagógiai munkásságát értékelték. Őt 50 polgár javasolta erre a díjra. Börcsök László nyugalmazott magyartanárt az óbecsei középiskolásokkal folytatott sokéves pedagógiai munkájáért, valamint irodalmi munkásságáért díjazzák. A Középiskolások Művészeti Vetélkedője által javasolt Börcsök László utolsó, Az örökség című regénye az újvidéki Forum kiadóház regénypályázatán első díjas lett. Cseszák Balázs óbecsei néptáncoktató a magyar népművészettel való több évtizedes foglalkozásával, népművészeti csoportok vezetésével, számos hazai és külföldi népzenei rendezvény, koncert és verseny megszervezésével, több koreográfusi díj elnyerésével, a magyar néptánc népszerűsítésével kerülhetett a kiválasztottak közé, mégpedig a VMSZ–VMDP–MEP koalíció javaslatának köszönhetően. Az Óbecse Községért Polgári Csoport jóvoltából a sportolókat Kalapos Karolina képviseli, aki több hazai és nemzetközi karateversenyen állt dobogóra. Csak az idén 28 érmet szerzett, eddigi karrierje során pedig összesen 208-at, így Óbecse egyik legsikeresebb sportolója lett. Tóth Zoltán óbecsei vállalkozó, a Totpromet tulajdonosa magánvállalkozásának sikeres fejlesztésével, a foglalkoztatottak számának növelésével, a tágabb közösség anyagi és más formában történő segítésével vívott ki magának elismerést. Őt a Testvériség-egység helyi közösség ajánlotta a bizottság figyelmébe. A díjazottak között egy iskola is lesz, az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskola diákjai ugyanis számos versenyen érnek el figyelemreméltó sikereket – az iskola ezek alapján, valamint a 2016/2017-es tanévre beiratkozott elsősök száma alapján is a község egyik legjobb tanintézménye. Csaknem 300 polgár aláírása szerepelt az ő ajánlásukon.
A jelölésekről héttagú bizottság döntött, és minden évben legfeljebb heten részesülhetnek a község éves díjában. A jelöltek között volt még Zdravko Petrović, az óbecsei Városi Színház igazgatója (Dömötör Filipčev Krisztina javaslata), Mirjana Kuzmanović Kolundžić, az Ifjúsági Drámastúdió vezetője (Dömötör Filipčev Krisztina javaslata), Radovan Maletin, a Zanat plus üzlet tulajdonosa (16 polgár javaslata), a Gerontológiai Központ (a VMSZ–VMDP–MEP koalíció javaslata), Rajsli Tokos Elvira logopédus (Dömötör Filipčev Krisztina javaslata) és a Bonitas Polgári Egyesület (Bilik Károly javaslata).
A községi díjakat plakettek formájában a községnapi díszülésen, augusztus elsején adják át a díjazottaknak.

Forrás: Magyar szó

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име