Sa jedne od sednica SO Bečej
Sa jedne od sednica SO Bečej

Samo dan nakon održavanja 42. sednice Skupštine opštine Bečej danas (30. novembar) sazvana je nova i to za petak 1. decembar, ali sa jednom tačkom na dnevnom redu. U pitanju je Odluka o dodeli jednokratne novčane pomoći učenicima srednjih škola na teritoriji opštine Bečej.

Kako je to u predlogu odluke obrazloženo, na ovaj način se utvrđuje pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći u visini od 10.000 dinara učenicima svih srednjih škola koji se nalaze na teritoriji opštine Bečej, koji su državljani Republike Srbije.

Novac će se iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju preneti opštini Bečej koja će ga dalje uplatiti na račun jednog od roditelja maloletnog, odnosno punoletnog učenika, jednog roditelja u slučajevima kada samostalno vrši roditeljsko pravo, staratelja u slučajevima kada je pravnosnažnom odlukom organa starateljstva postavljen za staratelja deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć, hranitelja u slučajevima kada je pravnosnažnom odlukom organa starateljstva zasnovano hraniteljsgvo deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć ili punoletnog učenika ukoliko ga isti poseduje.
Dalje se u odluci navodi da se obavezuju se sve srednje škole na teritoriji opštine Bečej da dostave obrazac za uplatu novčane pomoći.

Odluka stupa na na snagu danom objavljivanja u Službenom listu opštine Bečej.

 

Obrazac koji će biti predat učenicima i roditeljima
Obrazac koji će biti predat učenicima i roditeljima

Pravni osnov za donošenje ove odluke, navodi se u obrazloženju, jeste član 11. stav 4. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim je regulisano da AP Vojvodina, opština, odnosno grad mogu, ako su obezbedili sredstva, da utvrde i druga prava, veći obim prava od prava utvrđenih ovim zakonom i povoljnije uslove za njihovo ostvarivanje, kao i član 34. stav 1, tačka 6. Statuta opštine Bečej kojim se reguliše da skupština donosi propise i druga opšta akta iz nadležnosti opštine, kao i Zaključak Vlade 05 Broj: 401-1 1777/202 3 od 29.11.2023. godine.

Kao razlog za donošenje odluke navodi se da je juče (29. novembra) Vlada Republike Srbije na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju donela zaključak o dodeli jednokratne pomoći u iznosu od 10.000 dinara učenicima srednjih škola y javnoj u privatnoj svojini, koji su državljani Republike Srbije, kao i da je radi realizacije ovog zaključka neophodna odluka Skupštine opštine opštine Bečej.

 

 

 

Пројекат „Јавни интерес у фокусу грађана општине Бечеј“ суфинансиран је из буџета општине Бечеј. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име