Kada sneg padne ptice u prirodi ostanu bez hrane. Kako bi im pomogli, iz Udruženje građana Eko – Bečej već godinama od recikliranog materijala izrađuje hranilice za ptice. U ovu redovnu aktivnost uključili su i bečejske đake, pa osim što podižu svest o reciklaži i zaštiti životne sredine, mladim sugrađanima pokazuju kako se jednostavno i lako može pomoći bićima koja su oko nas.

– Izrada hranilica za ptice jedna je od značajnih aktivnosti u programu naše organizacije. Sa decom smo radili uoči zimskog raspusta, a nastavićemo i kada se vrate u školske klupe. Oni su hranilice koje su napravili odneli kućama i postavili u dvorišta, rekao nam je Zoltan Kiš iz Eko – Bečeja.

Hranilica ima i u Goranskom parku, a vrsta kojih u Bečeju ima, u većini, su senica, vrabac, batokljun i zelentarka. Svaka od njih, kako Kiš navodi, drugačije se ponaša dok se hrani, pa je posmatranje i više nego interesantno.

– Svaka ptica ima različit pristup hrani. Senica, na primer, dođe po jednu semenku, pa ode, a nakon toga dođe druga koja ju je pratila. Vrabaca uvek dođe više, zelentarka želi sve za sebe i tera ostale ptice, objasnio je Kiš.

Preporučljivo je pticama davati semenke, uljarice, važno je samo da ne budu pržene, začinjene. Treba im ovako pomoći, najbolje, od oktobra do marta.

– Treba voditi računa i ako pticama ostavljamo, recimo, slaninu,jer često mačke i druge životinje umeju da ih pronađu. Hranu za ptice možemo ostaviti i kraj prozora, na sims i uživati u prizoru, zaključuje naš sagovornik.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име