Generalni konzulat republike Mađarske u Subotici realizovao je još jedan u nizu dana konzulata u Bačkom Petrovom Selu. Broj žitelja najvećeg potiskog sela koji su do sada zatražili državljanstvo Mađarske je oko 1.000.

Deseti je put u utorak 2. februara u Bačkom Petrovom Selu organizovan takozvani „izmešteni dan konzulata“. Više od 100 žitelja je tog dana u prostorijama mesne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) pokrenulo proceduru za dobijanje mađarskog državljanstva. U „Mađarskom listu“, ekvivalent srpskom „Službenom glasniku“, prošle nedelje objavljeno je da poslednji put ukupno osam osoba, od toga pet Ukrajinaca i tri državljanina Srbije, izgubilo državljanstvo Republike Mađarske. Bračni par iz Bečeja, jedan je od njih.

Radovan Rus, glavni konzul, kaže da se državljanstvo Mađarske može oduzeti od onih za koje se ustanovi da ne ispunjavaju uslov, odnosno ne govore mađarski jezik na odgovarajućem nivou. Prema njegovim rečima, tražilac državljanstva može biti odbijen pri pokretanju procedure, te uoči čina polaganja zakletve, kasnije kada postane državljanin, ali se prilikom pokretanja procedure, recimo, za pasoš, ustanovi da ne poznaje jezik na zadovoljavajućem nivou.

Iz konzulata u Subotici navode da je i dalje veliko interesovanje za mađarsko državljanstvo, kao i da se ovakvi susreti na kojima se može pokrenuti procedura, organizuju širom Vojvodine, te i da je raspored aktivnosti prebukiran do maja. Saradnici konzula naredni put u Bačko Petrovo Selo dolaze 10. maja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име