Foto: Arhiva, ilustracija
Foto: Arhiva, ilustracija

U izveštaju Državne revizorske institucije za 2015. godine za opštinu Novi Bečej utvrđeno je da je, između ostalo,
Opštinska uprava  preuzela obavezu i izvršila prenos sredstava javnom preduzeću za stambeno – komunalne poslove „Кomunalac“ Novi Bečej i Javnom preduzeću „Кompred“ u Novom Mileševu u iznosu od 29.806.000 dinara koji je po ekonomskoj suštini budžetska pomoć u vidu subvencije javnim preduzećima, a da preduća nisu imala poseban program korišćenja tog novca.

Budući da u budžetu za 2017. godinu opština nije predvidela davanja ovim preduzećima, mera sa podrazumeva kao zadovoljavajuća, odnosno ispravljena.

Inače, u poslerevizionom izveštaju piše da će se obaviti statusna promena dva preduzeća, odnosno pripajanje trećem javnom preduzeću, najviše zbog zakonskih odredbi, ali i ekonomičnosti i efektivnosti poslovanja. Drugim rečima, jedno preduzeće „Кomunalac“ obavljaće posao koji je inače obavljalo tri preduzeća, JP „Кompred“ i JP „Urbanizam i putevi“ i to sve u skladu sa Zakonom o privrednim društvima. Prenošenjem imovine i nadležnosti pomenutom „Кomunalcu“ , „Кompred“ i „Urbanizam i putevi“ prestaju da postoje, bez postupka likvidacije.

U prethodnim tekstovima bavili smo i se i nalazima privatnih revizorskih kuća koja je opština Novi Bečej, bila u obavezi da angažuje za reviziju finansijskih izveštaja. Iako su većinom te revizije blage u davanju ocena i ne toliko temeljne kao one državnih revizora, ovog puta su ocene iste – mišljenje sa rezervom.

U nastavku predstavljamo u kojoj su meri predstavnici opštine Novi Bečej ispravili nepravilnosti u svom radu na osnovu ocene Državne revizorske instutucije.

 

 

Projekat „Imaš pravo da znaš“ sufinansira opština Novi Bečej

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име