Pokret gorana u Bečeju obeležio je Evropski dan parkova tako što su u Goranskom parku dočekane grupe od predškolaca do starijih sugrađana. Bila je to prilika da se u saradnji s Opštinskom organizacijom Crvenog krsta prikupe voda, sredstva za higijenu i druge potrepštine za stanovništvo postradalo tokom katastrofalnih poplava.

 

Ideja bečejskih gorana bila je i da promovišu novi projekat saradnje tokom ove godine sa JP „Komunalac“ i Udruženjem građana „EKO Bečej“. – Želimo da zajedničkim snagama vratimo stari sjaj Goranskom parku, jer je, kao tampon zona između centra grada i Tise, sa svojih 10 hektara zelene površine i stotinama različitih stabala, prava „fabrika kiseonika“ – kaže predsednik UO bečejskih gorana Radoslav Ivanović.

– Pokušaćemo da zasadimo više cveća, da napravimo više pešačkih staza, postavimo još klupa za odmor i kanti za odlaganje otpada.

Uradili smo projekat saniranja krova na objektu u parku, gde će se tokom leta održavati letnje kreativne radionice. Prvi zadatak nam je da, uz pomoć lokalne samouprave, revitalizujemo bunar, koji se urušio, pa u parku, iako postoji vodovodna mreža, nema zalivanja. Posetioci su imali priliku da vide kako radnici „Komunalca” orezuju zimzelenu ogradu i sade cveće, entuzijasti Udruženja EKO Bečej su prenosili znanje iz oblasti reciklaže i prezentovali proizvode od recikliranog papira. Orintolog amater Tibor Buzoganj iz Bačkog Petrovog Sela je pričao o pticama i upoznao decu da se na teritoriji Goranskog parka gnezdi 22 vrste ptica, da još nekoliko vrsta dolaze da se hrane, te da je u jutarnjim satima prava ptičija simfonija i to je poseban doživljaj.

 

Izvor: Dnevnik

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име