Illatos mézes szívek készítéséről tartottak tanfolyamot a héten Óbecsén. A mézesbábos tanfolyam célja a község területén élő munkanélküli nők támogatása mellett ennek a régi hagyománynak a felelevenítése volt.

Nagy Klára, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör alelnöke elmondta: amellett, hogy a tanfolyammal a feledésbe merülő mézesbábos mesterséget szándékozták újjáéleszteni, egy kis pénzkereseti lehetőséghez is szeretnék juttatni a résztvevőket. A négynapos kézműves-foglalkozáson olyan sokan szerették volna elsajátítani a mézes vásárfia készítésének és díszítésének a fortélyait, hogy három nap alatt betelt a húszfős létszám.

A mézesbábos diákok nagy része óbecsei volt, de Bácsföldvárról és Martonosról is érkezett résztvevő a tanfolyamra. A foglalkozásokat Szerda Elvira tartotta, aki azután vált főállású mézeskalács-készítővé, hogy hat évvel ezelőtt elvesztette állását.

A kézművesoktatást a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Esélyegyenlőségi Titkárság támogatásával szervezte meg. A nagy érdeklődés miatt a kultúrkör jövőre is szeretne pályázni mézesbábos tanfolyam megrendezésére. Forrás: Magyar szó

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име