Sednicu Skupštine opštine Bečej 26. decembra obeležila je i žučna rasprava oko deficita. Pored toga, bilo je još nekoliko zamerki opozicije za budžetske planove opštine u 2017. godini.

Odbornik pokreta „Dosta je bilo“ Stevan Kosanović optužio je vlast da deficit namerava da prikrije prenetim sredstvima. Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić je to izričito negirao.

 „Kako može biti deficita ako u narednu godinu prenosimo 292 miliona dinara?” i dodao:

-Imali smo određenu sumu para, potrošili smo ih, ali su nam došla sredstva sa viših nivoa vlasti i tako se stvorila masa koja će biti preneta u sledeću godinu”. On je govorio i o nedavno obezbeđenih 43 miliona dinara za projekte „Vodokanala“, koji će takođe biti preneti u narednu godinu.
Kosanović je zamerio lokalnoj vlasti da budžet opštine za 2017. godinu nije usvojen u zakonskom roku, do 20. decembra, te je konstatovao da bi opština Bečej trebalo da „pređe“ na privremeno finansiranje. Pitao je zašto se u budžetu planiraju preneta sredstva i kako su ona mogla biti planirana u iznosu od 292 miliona dinara kada se prilikom izrade budžeta nije znalo kakvo će stanje biti krajem godine, rekao je da bi namenska sredstva trebalo da budu izdvojena na poseban račun u trezoru radi kontrole trošenja, da je deficit viši od dozvoljenog, zamerio je da nije predviđen novac za civilnu zaštitu. Kosanović je primetio da programi rada javnih preduzeća nisu usvojeni, te je postavio pitanje kako je u nedostatku tih podataka planiran budžet, a potom je istakao da su javna preduzeća, po zakonu, trebalo da do 1. decembra predaju programe rada za narednu godinu lokalnoj samoupravi. Kosanović je ponovo ukazao na neslaganja planiranih prihoda i rashoda za razvoj poljoprivrede koji se finansira novcem od zakupa državne poljoprivredne zemlje, na to da 2017. godine nije planiran iznos od 10 miliona dinara za MKD „Petefi Šandor“…

Stevan Kosanović je rekao da je u budžetu planiran novac za ombudsmana, kao i 2016. godine, međutim, Bečej već nekoliko godina nema zaštitnika građana, a to, po njegovom mišljenju znači da vlast ne želi postojanje kontrolnog mehanizma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име