Foto: Pixabay

Institut za javno zdravlje Vojvodine odbio je da redakciji portala MojBečej.rs dostavi informacije od javnog značaja, a koje je naša redakcija, putem zahteva za pristup, tražila od ove ustanove.

Naime, u četvrtak, 16. jula, portal MojBečej.rs uputio je zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Institutu za javno zdravlje Vojvodine, a tražili smo sledeće:

1. Koliko građana sa prebivalištem u opštini Bečej je testirano u Institutu za javno zdravlje Vojvodine na prisustvo korona virusa i koliko građana je od toga pozitivno i koja vrsta testova je rađena?

2. Koliko građana sa prebivalištem u opštini Bečej je hospitalizovano zbog prisustva korona virusa na teritoriji AP Vojvodine od 6. marta, zaključno sa danom odgovora na zahtev?

3. Kojom dinamikom se testiraju zaposleni u Domovima zdravlja i Kovid ambulantama na teritoriji AP Vojvodine, koliko zdravstvenih radnika je, od 6. marta pa zaključno sa danom odgovora na ovaj zahtev, pozitivno na COVID-19 i koji se testovi koriste?

Umesto da dostavi tražene informacije, Institut za javno zdravlje Vojvodine u odgovoru na zahtev našu redakciju upućuje na Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ koji, kako kažu, vodi jedinstveno i centralizovano softversko rešenje – Informacioni sistem COVID-19.

Institut je bio u obavezi da odgovori na zahtev najkasnije u roku od 48 sati od prijema zahteva, po Članu 16. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ali je odgovor ipak pristigao u roku od pet dana. Pored toga, isti zahtev za pristup naša redakcija je, takođe 16. jula, uputila i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, ali odgovor još uvek nismo dobili.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име