Interkulturalni kamp u Bečeju obeležio jubilarni 10. rođendan

0
220

Znali su entuzijasti iz  Društvo prijatelja dece opštine Bečej kakav je izazov pred njima, pa su uložili dodatni trud i, evo, dočekali prvi jubilej – deset godina uspešnog organizovanja Interkulturalnog kampa za decu iz socijalno ugroženih porodica „Pruži mi ruku – budi mi drug“.

-Prezadovoljni smo što obeležavamo desetogodišnjicu rada kampa i što je sve više onih koji žele da pomognu. Izdvojila bih lokalnu samoupravu, privredni sektor, Predškolsku ustanovu „Labud Pejović“ i brojne volontere, ističe koordinatorka kampa Izabela Šormaz.

Koliko deca žive u teškim uslovima, potvrđuju dve činjenice. Jedna je da nam nisu svi stigli u jutarnjim satima, jer su morali da rade(!?), pomažu roditejima u raznim poslovima ili odlaze u nadnicu. Drugi podatak pomenute konstatacije je da su samo dva, od prisutnih 40, deteta do sada putovala van Bečeja i oni kamp doživljavaju kao ekskurziju, jer na školske ekskurzije, zbog lošeg materijalnog stanja u porodici, ne putuju.

Od lane su u kamp uključeni i deca pripremnog predškolskog uzrasta, stalna ciljna grupa su osnovci, a tu su dva deteta koja su prešla uzrast osnovaca, ali nisu upisali srednju školu. Pedagoška služba je učinila napore da i ta dva detata nastave školovanje.

-Ova deca su naši poznanici i tokom školske godine, pošto redovno utorkom dolaze i realizuju socijalno-pedagoški program u Centru za decu, gde im se pomaže u učenju i izradi domaćih zadataka. Dobro je da dakve aktivnosti ima i u produženim boravcima po školama i još nekih humanitarnim organizacijama, zaključuje Izabela Šormaz.

U kampu je akcenat na brojnim edukacijama i vršnjačkom druženju. Deca se uče i kupovini, jer u realnom životu nemaju priliku za to, pa im se štampaju žetoni i oni sami kupuju školski probor, koji svake godine donora bečejska knjižara „Prizma 93.“, ali i odevne predmete, higijensku i drugu robu u improvizovanom „mini marketu“, gde se nalazi roba drugih donatora i pojedinaca. Često biraju za svoju braću ili sestre, pa, čak, i roditelje.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Uključena je moderacija komentara. Vašem komentaru može biti potrebno određeno vreme da se pojavi.