Znali su entuzijasti iz  Društvo prijatelja dece opštine Bečej kakav je izazov pred njima, pa su uložili dodatni trud i, evo, dočekali prvi jubilej – deset godina uspešnog organizovanja Interkulturalnog kampa za decu iz socijalno ugroženih porodica „Pruži mi ruku – budi mi drug“.

-Prezadovoljni smo što obeležavamo desetogodišnjicu rada kampa i što je sve više onih koji žele da pomognu. Izdvojila bih lokalnu samoupravu, privredni sektor, Predškolsku ustanovu „Labud Pejović“ i brojne volontere, ističe koordinatorka kampa Izabela Šormaz.

Koliko deca žive u teškim uslovima, potvrđuju dve činjenice. Jedna je da nam nisu svi stigli u jutarnjim satima, jer su morali da rade(!?), pomažu roditejima u raznim poslovima ili odlaze u nadnicu. Drugi podatak pomenute konstatacije je da su samo dva, od prisutnih 40, deteta do sada putovala van Bečeja i oni kamp doživljavaju kao ekskurziju, jer na školske ekskurzije, zbog lošeg materijalnog stanja u porodici, ne putuju.

Od lane su u kamp uključeni i deca pripremnog predškolskog uzrasta, stalna ciljna grupa su osnovci, a tu su dva deteta koja su prešla uzrast osnovaca, ali nisu upisali srednju školu. Pedagoška služba je učinila napore da i ta dva detata nastave školovanje.

-Ova deca su naši poznanici i tokom školske godine, pošto redovno utorkom dolaze i realizuju socijalno-pedagoški program u Centru za decu, gde im se pomaže u učenju i izradi domaćih zadataka. Dobro je da dakve aktivnosti ima i u produženim boravcima po školama i još nekih humanitarnim organizacijama, zaključuje Izabela Šormaz.

U kampu je akcenat na brojnim edukacijama i vršnjačkom druženju. Deca se uče i kupovini, jer u realnom životu nemaju priliku za to, pa im se štampaju žetoni i oni sami kupuju školski probor, koji svake godine donora bečejska knjižara „Prizma 93.“, ali i odevne predmete, higijensku i drugu robu u improvizovanom „mini marketu“, gde se nalazi roba drugih donatora i pojedinaca. Često biraju za svoju braću ili sestre, pa, čak, i roditelje.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име