Az óbecsei csatornaszakasz mentén 7500 köbméter iszap vár elszállításra.

Hosszú hónapok óta iszapdomb húzódik az óbecsei zsiliptől a csatorna mentén egészen a hídig. Az iszappal együtt sok szemét is a felszínre került, és azóta már helyenként a nád is szárba szökkent a partra emelt iszapban. Mint megtudtuk, a Gombos–Óbecse-csatorna, illetve a csatorna és a Tisza találkozásánál lévő körülbelül egy kilométeres partszakasz iszaptalanítását a Vajdasági Vizei Közvállalat finanszírozta, és az Észak-Bácska Vízgazdálkodási Vállalat végezte el. A munkálatok értéke csaknem ötmillió dinár volt.

A 7.500 köbméternyi iszap elszállítása azonban nem volt a megbízás része, erre új közbeszerzési eljárást ír ki a Vajdasági Vizei. Mirko Tomićević, a vállalat óbecsei munkaegységének a vezetője szerint az iszapot várhatóan a nyár elejéig elhordják a partról.

– Ezek a munkálatok a csatornahálózat szokásos karbantartásának a részét képezik, és lehetővé teszik a rendszer normális működését, a hajózást, a locsolást, a lecsapolást, azaz mindazt, amire az adott csatornarendszert eredetileg ki is alakították. Az iszaptalanítás a kanálist szebbé, a vízparti és vízi életet pedig kellemesebbé teszi – tette hozzá Tomićević.

Elmondása szerint a sporthorgászoknak lesz majd egy versenypályája is, a part pedig kevésbé meredek, így a víz könnyebben megközelíthető, mint korábban, és ezentúl a munkagépek is könnyebben közlekedhetnek majd errefelé.

– A legszebb az lenne, ha a zsilip és a hídnál lévő játszótér között megvilágított, kibetonozott sétány lenne. De a sétálókkal együtt jár a szemetelés is, amit a horgászoknak is fel lehet róni. Pár éve asztalok és padok is voltak a csatornaparton, de a rongálások miatt végül el kellett őket távolítani – mondta el Tomićević.

A tavalyi év folyamán egyébként a DTD csatornarendszeréből négy helyszínen összesen 260 ezer köbméter iszapot hoztak a felszínre, ami 95 millió dinárba került.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име