Szerbiában egy fiatalnak miután elvégezte tanulmányait, átlagosan két év kell, hogy olyan állandó munkahelyet találjon amellyel elégedett. Legtovább, van hogy négy évet is, azok várnak akik általános iskolát fejeztek.

Két év után találnak munkát a középiskolával rendelkező fiatalok, míg azok akik egyetemet végeztek jó eséllyel egy évet várnak arra, hogy első ízben munkába állhassanak.

Megtalálni az első munkahelyet mindenképpen az egyik legjelentősebb feladat az életben.  Lépést kell tartani az idővel, hiszen gyorsiramban fejlődik a tehnológia, s ahogyan a fiatalok, úgy az idősebb korosztálynak is folyamatosan tovább kell képeznie magát ahhoz, hogy versenyképesek tudjanak maradni a munkaerőpiacon.

A grafikai munkák és a web design elsajátítása már több éve előnyt jelent és aktuális. Óbecse község civil szervezetei már három éve szerveznek IT képzéseket annak érdekében, hogy az itteni fiataloknak segíséget nyújtsanak egy fizetőképes munka vállalásához.

Arról kérdeztük a fiatalokat akik idén ősszel vesznek részt ezen a képzésen, eddig milyen tapasztalatokat szereztek?

Az idei képzést is tanult információs tehnológiai szakemberek végzik, s azok akik sikeresen elsajátítják a tudást, elismerő bizonylatot kapnak.

A fiataloknak januárig egy gyakorlati teszten keresztül kell bizonyítaniuk a szerzett tudást. Mindannyian abban reménykednek, hogy ezzel könnyebben találnak majd munkát, vagy legalább hobbi szinten zsebpénzre tehetnek szert.

Óbecsén is, mint ahogyan az ország többi részén, többekközött a fiatalok azok, akik a legnehezebben találnak munkát.

 

 

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „A közpénz átlátható útja: Transparetni put javnog novca“ koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u medijskom sadržaju nužno ne odražavaju stavove ministarstva

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име