Stav države prema mladima se najbolje ogleda u činjenici da država nema ni tačan podatak o tome koliko ih je poslednjih godina napustilo Srbiju. Sve više mladih, zbog problema sa zapošljavanjem, odlazi u beli svet u potrazi za poslom. Jedan od mnogih je i naš sugrađanin, Jovan Bokun, sa kojim smo razgovarali o njegovom poslu na prekookeanskom brodu.

Portal MojBečej: „Kada si rođen i koju školu si završio?

Rođen sam 6. avgusta 1986. godine u Senti, išao sam u Osnovnu školu „Sever Đurkić“, nakon koje sam završio Ekonomsko trgovinsku u Bečeju.

Portal MojBečej:“Odakle ti ideja da apliciraš za rad na turističkom prekookeanskom brodu?“

Čuo sam da je tako nešto sve popularnije, pa sam rešio da se oprobam zbog generalno lošeg stanja u državi, a pogotovo u maloj opštini kakva je Bečej. Raspitao sam se kod nekih poznanika koji su već radili na prekookeanskim brodovima, dosta sam razmišljao o tome i odlučio da idem.

Portal MojBečej: „Da li si pokušao da se zaposliš u Srbiji?“

Uglavnom sam radio po kafićima u Bečeju, nakon čega sam se oprobao kao preduzetnik ugostitelj, a ta avantura je bila kratkog daha. Otvorio sam kamp na Tisi i bio sam zadovoljan u početku kako se posao razvija, međutim, kasnije su troškovi postajali sve veći i veći, a inspekcije sve učestalije i učestalije i shvatio sam da ne mogu da se borim protiv državnih nameta, tako da sam odlučio da zatvorim kamp i definitivno odem trbuhom za kruhom.

Portal MojBečej:“Kako si dobio posao na brodu?“

Išao sam na dve tri pripreme za glavni intervju koji je bio u Novom Sadu i koji sam bez problema prošao. Intervju je bio na engleskom jeziku i nije bio težak.

[widgetkit id=115]
Portal MojBečej:“Koja dokumenta su neophodna za odlazak na rad na kruzeru?“

Neophodan je važeći pasoš, dve fotografije 5×5 centimetara, i detaljan lekarski pregled. Vizu je obezbedila agencija preko koje sam aplicirao za posao.

Portal MojBečej:“Koliki su troškovi odlaska na kruzer?“

Da bi stigli do broda neophodno je 1.000 evra, a tu spada i provizija agencije, lekarski pregled, viza i putni trošak.

Portal MojBečej:“Koliko se sati radi dnevno na kruzeru i koji posao radiš?“

Radi se u proseku 10 sati svaki dan uključujući i nedelju. Kada dobijemo „slobodan dan“ to podrazumeva da imamo samo slobodan ručak, a doručak i večeru radimo. Radim na poziciji konobara u restoranu, a radi se dosta više nego kod nas.

Portal MojBečej:“Koje sve nacionalnosti rade na kruzeru?“

Na brodu radi preko 80 nacionalnosti, a najviše ima Azijata.

Portal MojBečej:“Kakav je društveni život na kruzeru?“

Postoji društveni život među osobljem, međutim to nije kao društveni život kod kuće. Nakon intezivnog posla neophodan je odmor, pa nemamo mnogo slobodnog vremena za druženje, ali sve slobodno vreme iskoristimo da obiđemo destinacije kroz koje prolazi kruzer.

Portal MojBečej:“Koje sve vrste poslova mogu dobiti „naši“ ljudi?“

Najčešće su to pozicije konobara, prodavaca i „housekeeping“.

Portal MojBečej:“Koje si sve destinacije posetio kroz tvoj angažman na kruzeru?“

Bahame, Meksiko, Jamajku, Floridu, Kaliforniju, Aljasku, Havaje, Honduras…

[widgetkit id=113]
Portal MojBečej:“Kakvi su hrana i smeštaj na brodu?“

Hrana je loša, nemam ništa lepo da kažem o tome, dok smo smešteni u malim dvokrevetnim kabinama, sa malim kupatilom koje dele dve kabine, mada kabina služi samo da prespavamo i da se odmorimo, tako da nije strašno.

Portal MojBečej:“Mogućnost zarade i napredovanja u kompaniji u odnosu na Srbiju?“

Zarada nije loša poredeći sa Srbijom u kojoj je sistem vrednosti potpuno poremećen i u kojoj sve ide po principu „sjaši Kurta da uzjaši Murta“. Počevši od zapošljavanja, zdravstva, prosvete… Ako nemaš para umrećeš, ako nemaš para nećeš se zaposliti, ako nemaš para nećeš se ni školovati… Na zapadu se vrednuje sve, a kod nas veze i vezice i tako je godinama unazad, a bojim se i unapred.

Portal MojBečej:“Gde trenutno radiš?“

Trenutno radim u velikoj američkoj kompaniji „Carnival Cruise Lines“ koja poseduje preko 100 prekookeanskih brodova.

Portal MojBečej:“Kakvi su tvoji lični utisci i šta bi preporučio drugim mladim osobama koji su zainteresovani za rad na kruzerima?“

U principu sam zadovoljan i preporučio bih svim mladim ako su u mogućnosti i ako žele normalan život u normalnom društvu, da ne gube vreme, nego da potraže posao van granica Srbije. Nažalost. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име