Ilustracija: Sportski centar u Bečeju
Ilustracija: Sportski centar u Bečeju

Sudeći po odluci Komisije za izbor sportiste Sportskog saveza opštine Bečej, kuglanje je prvi sport u najvećoj potiskoj opštini. Jer, laureati su kuglašica bačkogradištanske Vojvodine Hermina Lukač i kuglaš Bečeja Sebastian Molnar. Međutim, treba istaći da su oni do zaslužnih priznanja stigli zahvaljujući pojedinačnim rezultatima braneći boje reprezentacije Srbije na Svetskom kadetskom prvenstvu u nemačkom gradu Špajhercdorfu.

Hermina Lukač je osvojila, čak, četiri medalje. Bila je prva u pojedinačnoj konkurenciji i miks paru sa Markom Antićem iz Rume, druga ekipno i treća u kombinaciji. Uz to, Hermina je sa sadašnjim klubom Pionirom iz Subotice osvojila titulu prvaka države i četvrto mesto u Ligi šampiona, a s dvojnom registracijom nastupala je za matičnu Vojvodinu iz Bačkog Gradišta i pomogla joj da se vrate u elitno kuglaško društvo.

-Bila sam, kao pionirka, laureat i 2010. godine, ali mislim da sam sada zabeležila još bolje rezultate i zasluženo osvojila laskavo priznanje na oproštaju od ove sportske sredine. Jer, posle ulaska Vojvodine u prvu saveznu ligu, više nemam pravo da branim njihove boje s dvojnom registracijom. Drago mi je da sam se na ovakav način oprostila, zadovoljno nam je po primanju pehara rekla Hermina Lukač.

Sebastian Molnar je na istom Svetskom kadetskom šampionatu debitovao u dresu Srbije i u paru, opet s Markom Antićem, osvojio „zlato“. Pogotovo je bio zapažen njegom nastup u finalu protiv hrvatskog tandema, kada je bilo 1:1 u setovima i trebalo je da odluči „zlatna kugla“. Molnar je tada „počistio“ devetku i psihološki dotukao rivale.

-Prvo veliko takmičenje i odmah „zlato“. Prezadovoljan sam, šta dugo da kažem. Ovo je obaveza za naredne reprezentativne izazove, ali i klupske, ponavljao je, posle osvojene titule svetskog kadetskog prvaka, Sebastian Molnar, koji iz opravdanih razloga nije prisustvovao dodeli priznanja u svečanoj sali Gradske kuće Bečej.

Na ovom izboru niko ne može prigovoriti, jer svetska zlata uvek imaju svoju vrednost, sjaj i sportsku težinu. Međutim, po ko zna koji put se pokazalo da organizator Sportski savez opštine Bečej nije u dovoljnoj meri promovisao sam izbor, pa se, tek, četvrtina klubova uključila u čitavu manifestaciju. Naravno, ne znači da iz Saveza nije prosleđeno obaveštenje klubovima, ali to, očito, nije dovoljno. Zbog nekih ranijih mahinacija oko izbora, klubovi su izgubili poverenje i ne žele da se uključe u čitavu akciju. A trebalo bi. Jer, na taj način vrednuju svoje članove po uzrasnim kategorijama i promovišu sportskoj javnosti svoj rad.

Bilo kako bilo, od četrdesetak klubova u sastavu Saveza, samo iz 12 klubova su nagrađeni sportisti, treneri, sportski radnici… Treba imati na umu da, kada su već klubovi inertni, Komisija za izbor sportista ima pravo da predloži i izabere sportiste koji zaslužuju da se na nađu na prestižnoj listi. Zašto to nisu uradili, a morali su, ostaje nejasno. U svakom slučaju, aktuelni izbor nije objektivan odraz bečejskog sporta.

Potvrda ovako smele konstatacije je što na podugačkom spisku nagrađenih nigdenema Kluba malog fudbala Bečej, koji je osvojio trofej kupa Srbije i bio je vicešampion države. Uspehkakav se ne pamti od vrema kada su vaterpolisti Bečeja harali bazenima širom Evrope. To što istog tog kluba sada nema, opet treba postaviti pitanje Sportskom savezu, koji je dozvolio da na volšeban način nestane!?

Pored diploma i pehara za osvojena prva tri mesta u svakoj uzrasnoj kategoriji ženske i muške pojedinačne konkurencije, pripala su priznanja i u ekipnoj konkurenciji, trenerima, sportskim radnicima, nekima i posthumno, za životno delo, jubilarne…

U prilogu (sa desne strane) je spisak svih nagrađenih po uzrasnim kategorijama u pojedinačnoj konkurenciji, a onda i ostale nagrade.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име