Foto: izbori, ilustracija
Foto: izbori, ilustracija

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Gordana Čomić raspisala je za 13. novembar izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Čomić, koja je u Palati Srbije potpisala odluku o raspisivanju izbora za članove 23 nacionalne manjine, navela je da će oni biti birani neposredno ili putem elektorske skupštine. Ona je objasnila da će u nedelju, 13. novembra, na neposrednim izborima biti birani članovi saveta 19 nacionalnih manjina, dok će četiri manjine – goranska, makedonska, hrvatska i crnogorska biti birane putem elektorske skupštine.

Ministarka je pozvala pripadnike nacionalnih manjina da nastave da se upisuju u poseban birački spisak do 27. oktobra, kada se taj spisak zaključuje i kada će se znati tačno koliko pripadnika nacionalnih manjina izlazi na izbore za članove nacionalnih saveta 13. novembra.

Važno je, kako je naglasila, da svaki pripadnik nacionalne manjine svojom voljom ode do svoje opštine i iskaže zahtev da bude upisan u poseban birački spisak da bi mogao slobodno da bira svoje predstavnike u nacionalni savet, kao i da nacionalni saveti podstaknu upis u poseban birački spisak.

Neposredne izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina sprovode Republička izborna komisija i birački odbori. Izbori se sprovode u Republici Srbiji kao jednoj izbornoj jedinici, glasanjem za izborne liste uz primenu proporcionalnog izbornog sistema, odnosno raspodelom mandata članova nacionalnog saveta srazmerno broju glasova koje su dobile izborne liste.

Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održavaju se svake četiri godine, koliko, prema Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, traje mandat jednog saziva nacionalnog saveta.

Postoje dva načina izbora članova nacionalnih saveta – putem neposrednih izbora i putem elektorske skupštine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име