Nedavno se našoj redakciji javio čitalac kome su dugogodišnji stanari ostavili kuću u velikom neredu, sa  značajnim oštećenjima na objektu, ali i sa dugom za račune za struju od oko 100.000 dinara.

Želja našeg čitaoca je da njegov primer posluži tome da drugi povedu računa kada izdaju nekretninu u zakup i da im se ne desi to da imaju dodatne troškove za renoviranje i vraćanje u stanje u kakvom je bila, ali i za plaćanje računa koji, na kraju krajeva, on mora da plati.

Nakon što se stanari isele, a nekad i dok su prisutni u objektu, najviše problema bude oko plaćanja električne energije.
Advokat Dejan Pejović kažu da je čest slučaj da zakupodavaci koji izdaju stan fizičkim licima ne zaključuju pisane ugovore, te da, poštujući propise, moraju da se osiguraju od situacija u kakvoj se našao naš čitalac.

-Ako i zaključe ugovore, potpise ne overavaju, zakupninu primaju na ruke, bez dokaza, sve radi izbegavanja plaćanja poreza, koji uzimajući u obzir i zakonom priznate normirane troškove i nije visok. Dešava se da to ne čine i zbog dobrih odnosa sa zakupcem, čime oštećuju i državu, a što kao posledicu može imati poteškoće u dokazivanju postojanja zakupodavnog odnosa, kaže Pejović.

Na „duge staze“ najisplativije za zakupodavca je da ima pisani, overeni ugovor o zakupu i da reguliše poreske obaveze prema državi, iako kratkoročno gledano to običnim ljudima ne deluje tako.

-Prilikom davanja kuće ili stana u dugoročan zakup, najbolje bi bilo zaključiti ugovor u pismenoj formi i po mogućstvu potpise overiti kod javnog beležnika radi lakšeg dokazivanja ugovorne volje stranaka. Takvim ugovorom bi bili regulisani svi uslovi zakupa. Trošak overe potpisa nije visok, dodaje naš sagovornik.

Dalje kako ističe advokat Pejović, trebalo bi jasno utvrditi otkazne razloge zakupa i otkazni rok kako zakupodavac ne bi došao u situaciju da bude praktično „ucenjivan“ od zakupca koji ne želi da iseli, a pritom stvara troškove. Zakupodavci bi određeni novčani iznos trebalo da uzmu u depozit ili da imaju neko drugo sredstvo obezbeđenja, na primer zalogu na pokretnim stvarima ili slično, a sve u slučaju da zakupac ostavi dug za komunalije ili nešto drugo, kao i da poseduju dokaze o plaćanju mesečne zakupnine.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Vladavina prava pod lupom: Ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej” koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име