Multimedijalna izložba „Ujedinjujući Evropu“, čiji je cilj da informiše građane Srbije o gasovodu Južni tok, juče (30. septembar) je predstavljena građanima Bečeja.

 

 

Interaktivni kamion u kom je ova izložba postavljena bio je parkiran na Trgu oslobođenja, a građani su bili u prilici da pogledaju izložbu. Obilaskom ostavke moglo se saznai kako se proizvodi prirodni gas u Rusiji, kao i kakva je uloga plavog goriva u privredi Evrope. Gosti su mogli pogledati video-spotove o proizvodnji cevi za morske deonice gasovoda, tehnologiji polaganja cevi u more i mikrotunelisanju. Za decu je specijalno izrađena edukativna multimedijalna igra. Informativni materijali i interaktivna rešenja bili su zanimljivi za najširi krug posetilaca. Za vreme izložbe zainteresovani su mogli da postavljaju pitanja predstavnicima kompanije „Južni tok Srbija“. Inače, informativna tura obilazi države i gradove kroz koje će gasovod Južni tok prolaziti. Do sada su izložbu videli građani Zaječara, Paraćina, Velike Plane, Beograda, Kovina, Titela, Novog Sada i juče i Bečeja. Morski gasovod „Južni tok“, koji prolazi po akvatoriji Crnog mora je morska deonica Sistema gasovoda „Južni tok“, koji treba da poveća bezbednost isporuke prirodnog gasa iz Rusije u zemlje Centralne Evrope i Jugoistočne Evrope.

Ovaj sistem će obezbediti novu maršutu isporuke i dodatne transportne kapacitete. Morska deonica gasovoda „Južni tok“ dužine 931 km počinje na ruskom delu obale Crnog mora u okolini grada Anapa, preseca posebnu ekonomsku zonu Turske u Crnom moru i izlazi na površinu na bugarskom delu obale u blizini grada Varna. Kompanija „Južni tok transport“ (South Stream Transport B.V.) — je međunarodno zajedničko preduzeće, osnovano radi planiranja, izgradnje i eksploatacije morske deonice gasovoda koja prolazi po akvatoriji Crnog mora. Akcionari kompanije su ruska kompanija OAO „Gazprom“ (50% akcija), italijanska kompanija „ENI“ (20 odsto akcija), kao i francuska energetska kompanija „EDF“ i nemačka kompanija „Vinteršel holding“ sa po 15 procenata akcija. Kompanija „Južni tok Srbija“ (South Stream d.o.o. Novi Sad) odgovara za planiranje, finansiranje, izgradnju i eksploataciju kopnenog gasovoda „Južni tok“ u Srbiji. „South Stream“ d.o.o Novi Sad predstavlja zajedničko preduzeće, osnovano od strane OAO „Gazprom“ čiji je udeo u zajedničkom preduzeću 51 odsto, i JP „Srbijagas“ čiji udeo u zajedničkom preduzeću iznosi 49 odsto.

Izvor: Opština Bečej

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име