Izložba „Sokoli Starog Bečeja 1911-1941“, autora kustos – istoričara Nemanje Karapandžića, biće otvorena u sredu 8. novembra u 18 sati u Gradskom muzeju Bečej.

Cilj izložbe je predstavljanje pokreta koji je bio vrlo aktivan u mnogim sferama društvenog života (od sporta i kulture, do prosvete i građevinarstva), imao panslavistički duh i temeljio se na univerzalnim vrednostima: ljubavi prema domovini i sopstvenom narodu, čovečnosti, bratstvu, slobodi, jedinstvu i čestitosti, a u isto vreme težio negovanju fizički zdrave i moralno jake nacije. Ideja za istraživanje proistekla je iz činjenice da neki fenomeni, koji se vezuju za socijalističku Jugoslaviju, imaju koren u ranijim periodima, objašnjava autor izložbe.

-U periodu Kraljevine Jugoslavije značajnu ulogu u promovisanju integralnog jugoslovenstva upravo je imalo Sokolsko društvo. Njihova kulturna i prosvetna aktivnost obuhvatila je veliki procenat stanovništva i značajno uticala na edukaciju u ruralnim oblastima zemlje. Sokolske aktivnosti posle Drugog svetskog rata preuzelo je Sportsko društvo Partizan i skoro istim akcijama nastavilo rad na širenju jugoslovenstva. Izložba prikazuje različite vrste aktivnosti, kao i kakve su dugoročne sociološke i političke posledice ovog angažovanja, navodi Nemanja Karapandžić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име