Pored mleka i sira, prošle godine najviše su poskupela jaja. Cena pakovanja od 10 jaja u prodavnicama i na pijacama dostiže i više od 250 dinara. Stručnjaci za Nova.rs, međutim, kažu da jaja više neće biti jeftinija, a da će cena dostići vrhunac oko Uskrsa.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna cena jajeta u decembru bila je 22 dinara. U januaru prošle godine, odnosno pre godinu dana, komad jajeta je na pijacama koštao 16, a u prodavnicama 19 dinara.

Radomir Erić, predstavnik Nacionalne asocijacije uzgajivača živine, istakao je da dok je stočna hrana prošle godine koštala 1.000 dinara, uzgajivači će za istu stvar plaćati 2.000 dinara. Koncentrat je bio 350 dinara, danas za njega treba izdvojiti više od 800 dinara. On je istakao da je ovo Srbija, trgovci podižu cene gde mogu, pa se ne bi iznenadio da na Uskrs traže 50 dinara po jajetu.

Jaja su zapravo sezonska, što znači da se zimi jaja mnogo manje leže, zbog čega su jaja skuplja. Ali neće biti jeftinije. Iako će cena stočnog kukuruza biti povoljnija, cena jaja, veruje se, više neće padati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име