Javno – privatna partnerstva aktuelna su decenijama u razvijenijim zemljama, naročito za infrastrukturna rešenja, a u Srbiji ih još uvek ima malo, sa tendencijom da u budućnosti ne bude baš tako.

Naš sagovornik o temi javno – privatna partnerstva kao značajnom modelu iz domena javne potrošnje je Vladimir Vasiljev, čija je doktorska teza upravo na ovu temu.
Neuređenost naše države i poslovno okruženje u kom je visoka korupcija, naročito u javnoj sferi, odbijaju investitore sa ozbiljnim namerama. Zakonodavni okvir je još uvek na niskom nivou, tvrdi ekspert za javno – privatna partnerstva Vladimir Vasiljev.

Javne nabavke godinama su sinonim za korupciju, uprskos naporima nezavisnih institucija i civilnog društva da se ta oblast potrošnje javnih sredstava uredi i da se odgovorni za zloupotrebe kazne. Poput javnih nabavki očekivano je da ova, za sada manje popularna oblast u Srbiji, nažalost, ima iste epitete.

Predsednici opština, gradonačelnici, direktori javnih preduzeća sve više traže modele i angažuju konsultate kako bi realizovali projekte koji bi rešili akutne probleme u lokalnim sredinama koji iziskuju mnogo novca, kog, po pravilu. Međutim, osim pretpostavke da će ova za sada ne mnogo uređena oblast biti izvor korupcije kao što je to slučaj sa javnim nabavkama, tu je i problem taj što građani o javno -privatnim partnerstvima ne znaju mnogo.
Da situacija nije toliko beznadežna svedoče primeri pozitivne prakse koji postoje.

Iako javno – privatna partnestva nisu novost za uređene zemlje Evrope, tako ni sveta, problemi nisu strani za takve sisteme.
Posebna pažnja za projekte javno – privatnog partnerstva treba da bude na opravdanosti, odnosno svrsishodnosti.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Otvoreno o korupciji: Za više transparentnosti i odgovornosti u potiskim javnim finansijama“, koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име