Adaptirano krilo Kancelarije za mlade opštine Novi Bečej koje će biti korištećeno za održavanje treninga i edukativnih aktivnosti Kancelarije za mlade i organizacija iz Novog Bečeja, svečano je otvoreno danas.

Novac za ovu značajnu investiciju prikupljan je sa nekoliko strana, iz budžeta opštine Novi Bečej, projekat je podržao i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, kao i Ministarstvo omladine i sporta.

– Od lokalne uprave dobili smo na korišćenje ovaj prostor. Uspeli smo da adaptiramo i završimo ovo jedno krilo. Ovde ćemo sprovoditi aktivnosti kao kancelarija za mlade, a ponudićemo prostor nevladinim organizacijama u lokalu i šire kako bi što bolje sproveli aktivnosti, i, naravno, družili smo i upoznali se, izjavio je koordinator Kancelarije za mlade opštine Novi Bečej Dejan Vuletaš.

Projekat Omladinski klub Novi Bečej podržalo je resorno ministarstvo sa milion dinara, dok je uz novac iz lokalne samouprave, za uređenje ovog krila u objektu Stare vranjevačke, bilo potrebno izdvojiti 1.500.000 dinara, dok će novac od pokrajinskog sekretarijata biti namenjen potrebama smeštajnog kapaciteta.

Ovakav prostor za mlade jedinstven je u Srbiji, a lokalna samouprava u Novom Bečeju, kako ističe predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović, ulagaće u njegov razvoj i dalje. U skorijoj budućnosti akcenat je na smeštaju korisnika prostora, koji bi imao kapacitet 50 mesta.
– Mislim da nijedna kancelarija za mlade na teritoriji Srbije nema hostel, a mi planiramo da to realizujemo do kraja godine. Inventar već imamo, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu dodelio nam je sredstva, nabavka je završena, rekao je Šućurović.

Na teritoriji Srbije aktivno je 136 kancelarija za mlade, dok postoji svega desetak omladinskih centara, iako ima potrebe za takvim prostorima.

– Smatramo da svaka lokalna samouprava treba da ima i omladinski centar i omladinski klub, jer to element lokalnog mehanizma kako lokalna samouprava pruža podršku mladima sa svoje teritorije. Ne smemo zaboraviti jednu petinu stanovništva koju čine mladi. Ako ne odgovaramo na njihove potrebe, onda ja ne vidim izvesnu i veselu budućnost, ne samo u Novom Bečeju, već u celoj zemlji, kazao je Vojislav Prkosovački, predstavnik Nacionalne asocijacije Kancelarija za mlade.

Otvaranju Omladinskog centra u Novom Bečeju i okruglom stolu na temu značaja i uloge omladinskih klubova, centara i kancelarija za mlade za lokalne zajednice, prisustvovali su mladi i predstavnici organizacija koje se bave omladinskom politikom iz Novog Bečeja, Kumana, Novog Miloševa, Zrenjanina, Kikinde, Temerina, Novog Sada, Sremskih Karlovaca…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име