Učesnici ovogodišnjeg Origami kampa u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov
Učesnici ovogodišnjeg Origami kampa u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov

Tradicionalni, šesti po redu, Origami kamp zauzima posebno mesto u radu Društva učitelja Bečej. Sve zahvaljujući pioniru origami veštine u najvećem potiskom gradu učiteljici Mileni Gmijović.

Prvo se sama zainteresovala za veštinu savijanja papira, koja je u nekim sredinama dostigla nivo umetnosti, a onda je „zarazila“ koleginice, posle čega je sve krenulo kao lavina u radu s decom, koja su vrlo zainteresovana da nauče osnove origami veštine i na neki način dočaraju kulturu dalekog Japana koji neguje ovu vrstu stvaralaštva od nastanka papira do danas.

U dosadašnjih pet skupova preko hiljadu dece u bečejskoj opštini naučilo osnove origamia. To dovoljno potvrđuje da je veština savijanja papira omiljena među mladima. Brzo su nam prošle prve dve nedelje letnjeg školskog raspusta, a tako će i poslednje dva kada budemo organizovali kampove u bibliotečkim ograncima Bačkog Gradišta, Bačkog Petrovog Sela i Radičevića. Sa osamdesetak dece je radilo nekoliko iskusnih origami učiteljica, članica našeg Društva, u tri prepodnevne smene, a plod našeg rada može se videti u ulaznom holu Narodne biblioteke Bečej. Akciju smo nazvali „Hranu napravi, kao kuvar pravi“, a cilj je da se deci, i na ovaj način, ukaže na važnost zdrave ishrane u svakodnevnom životu, saznali smo od predsednice Društva učitelja Bečej Milene Gmijović.

Na završnoj izložbi bilo je na stotine urađenih predmeta, od raznog voća i povrća, do hamburgera i čipseva, koji ne spadaju u zdravu hranu, ali su ih deca radila da bi zadovoljili sopstveni ukus.

U kamp su uključena deca od predškolskog uzrasta do osnovaca sve četiri bečejske škole, a bilo je i par devojčica iz drugih sredina koje su u gostima kod svojih rođaka. Imali smo mnogo početnika, što je znak da origami dobija nove obožavaoce, ali bilo je i polaznika koji su od prvog ili drugog kampa sa nama i oni su sada pravi origami majstori. Imali smo zanimljiv slučaj da je jedan dečak povredio ruku i s gipsom na ruci je svakodnevno dolazio i jednom rukom savijao papir, ali nije hteo da odustane, rekla nam je prilikom uručenja zahvalnica svim polaznicima kampa Jelisavka Švonja.

Kamp je posetila je predsednica Udruženja vojvođanskih učitelja Vera Stojšić Gašparovski, koja se oduševila onim što je videla. Naravno, nije mogla da ne pohvali ovakav vid edukacije za koji kaže da je jedinstven u Srbiji, pa sada u Bečeju imamo prave majstore origamija.

Za uspešnu aktivnost Origami kampa Društvo učitelja Bečej duguje zahvalnost partnerima, Narodnoj biblioteci Bečej lokalnoj samoupravi i ovdašnjoj knjižari Prizma 93.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име