Standardizacija rodno osetljivog jezika nailazi na prepreke, čak iz institucija. Mada je Zakon o rodnoj ravnopravnosti propisao obaveznu upotrebu rodno osetljivog jezika, danas se I dalje u naučnim krugovima može čuti da je to novotarija i da je to neprirodno.

Lingvistkinja i profesorka emerita Univerziteta u Novom Sadu Svenka Savić i doktorka filoloških nauka Žarka Svirev održale su na tu temu predavanje u opštini Beče. Predavanje su mahom slušali učenici srednjih škola, ali zaposleni u Opštinskoj upravi i novinari.

Predavanje je organizovao Savet za rodnu ravnopravnost opštine Bečej.

Kako je to definisano novim Zakonom  – rodno osetljiv jezik jeste jezik kojim se promoviše ravnopravnost žena i muškaraca i sredstvo kojim se utiče na svest onih koji se tim jezikom služe u pravcu ostvarivanja ravnopravnosti, uključujući promene mišljenja, stavova i ponašanja u okviru jezika kojim se služe u ličnom i profesionalnom životu;

Organi javne vlasti dužni su da primenjuju i kontinuirano prate potrebu rodno osetljivog jezika u nazivima radnih mesta, položaja, zvanja i zanimanja.

O tome koji su to mehanizmi političke borba protiv otpora u određenim centrima moći koji zagovaraju prilično konzervativnu politiku odnosa prema rodno osetljivom jeziku prof. Svenka Savić je rekla da to u dobroj meri još uvek zavisi od toga ko je na mestima odlučivanja i ko je to ko može da ceo proces „pogura“ napred.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име