Tehnička škola u Bečeju
Tehnička škola u Bečeju

Posle drugog upisnog roka za srednjoškolce, u četiri bečejske škole ostala su još 122 slobodna mesta. Najviše, ukupno 49, u Tehničkoj, Ekonomsko-trgovinskoj 34, SOŠO „Bratstvo“ 32 i Gimnaziji sedam. To znači da je đačke knjižice novih škola dobilo 376 malih maturanata iz bečejske i obližnjih opština.

Uobičajeno najmanje praznih stolica je ostalo u Gimnaziji, kojoj je odobren upis ukupno 90 učenika, a svih sedam upražnjenih mesta ostalo je u odeljenju opšteg smera na mađarskom jeziku. Prema rečima direktora mr Miodraga Basarića, veruje se da neće biti problem oko popunjavanja i ovog odeljenja, te će u novu školsku godinu Gimnazija krenuti s punim kapacitetom.

Ekonomsko – trgovinska škola, saznali smo od direktorke Gordane Kovačev, imala je na raspolaganju 180 mesta za prvake. Upisano je 146, a preostalo je slobodnih mesta u odeljenjima sa četvorogodišnjim školovanjem za profile: komercijalista (4), službenik bankarstva i osiguranja (8) na srpskom i finansijski administrator (2) na mađarskom jeziku, odnosno trogodišnje školovanje za profil trgovac na srpskom (9) i mađarskom (11) jeziku.

Tehnička škola je od mogućih 180, popunila 131 mesto. Kako nam je rekla direktorka Svetlana Tašković, preostalo je slobodnih mesta u odeljenjima na srpskom nastavnom jeziku za profile: elektrotehničar za termičke i rashladne uređaje (18) i tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašinama (6)), bravar – zavarivač (2), vozač motornih vozila (1) i operater mašinske obrade (8), kao i 14 mesta za frizera na mađarskom jeziku.

Najzad, u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“,  bez obzira što obrazuje decu sa smetnjama u razvoju, rade po redovnom srednjoškolskom planu i programu i pre upisnog roka u četiri odeljenja bilo je 48 slobodnih mesta. Na srpskom nastavnom jeziku ostalo je 12 mesta u odeljenju za svećara i pet za frizera, a u odeljenjima na mađarskom jeziku ima pet mesta za cvećara i 10 za pekara.

-Naši mali maturanti, dva na srpskom i četiri na mađarskom jeziku, automatski su nastavili školovanje u našoj školi, a ostali se upisuju ako su završili osnovno školovanje po individualnom osnovnom obrazovnom planu i to tek pošto škola dobije mišljenje ovdašnje Interesorne komisije. Upisali smo decu i iz Nadalja, Novog Bečeja, Srbobrana… Uputili smo zahtev Školskoj upravi Novi Sad da nam odobri upis dece romske populacije koja su pre dve ili tri godine završila osmogodišnje školovanje i nisu se uključila srednjoškolsko obrazovanja. Jer, profil zanimanja pekar i cvećar su deficitarni u ovom regionu i mogla bi da privuku pažnju dece romske nacionalnosti, rekao nam je direktor ŠOSO“ Bratstvo“ Zoltan Horvat.

Popunjavanje preostalih slobodnih mesta traje do kraja avgusta, tako da ima vremena da se popune sve stolice u četiri bečejske srednje škole.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име