Još jedna grupa žena savladala je u zatvorenom bazenu u Bečeju osnove plivanja. 

Da poseduju ovu važnu životnu veštinu pomogla im je trener Dijana Fehirov čiju je školu u okviru Saveza sportova opštine Bečej za tri godine prošlo oko 100 žena.

Najviše je, kaže, obraduje kada bivše polaznice sretne na nekom od bečejskih kupališta ili joj se zadovoljne jave sa letovanja.

Mira Perać došla je na bazen kao neplivač. Sada, kako ponosno kaže, može da prepliva ceo bazen bez problema.

Ove godine su školu plivanja pohađale i žene iz Srbobrana koje su dolazile kako bi savladale, ističu, pomalo i nerealni strah od vode.

Iz Saveza sportova opštine Bečej kažu da će nastaviti sa ovom aktivnošću osposobljavanja žena jer je plivanje korisno kako za rekreaciju, tako i tokom toplih dana, ali i za samopouzdanje i bezbednost. Sa druge strane, konstatovano je da se posebno treba posvetiti podršci ženama sa sela i rekreaciji. Upravo je ovo prepoznato Lokalni akcionim planom za unapređenje rodne ravnopravnosti koji važi još sledeću godinu i koji treba, pre svega pratiti, ali pripremati se za njegovu evaluaciju i za izradu novog, sa naučenim lekcijama.

S tim u vezi, u pomenutom dokumentu je navedeno da su sportiskinje u opštini Bečej značajno manje zastupljene nego sportisti, a u naseljenim mestima ova razlika u bavljenju sprotom za dečake i devojčice, žene i muškarce je još izraženija (npr. u
Radičeviću opština uopšte ne finansira ženski sport).
Ukupan broj sportista koji su aktivni u klubovima podržanim od strane Sportskog saveza
tj. opštine je 2320, od kojih žene čine tek 26,72 % (620 sportiskinja).
Lokalnim aktima je predviđeno da se formira institucionalno telo koje će posebno pratiti sprovođenje ovog programa, a najveći deo aktivnosti poveren je Sportskom savezu, klubovima i lokalnoj samoupravi.
U fokus grupama koje su organizovane sa ženama koje žive na selu, istaknuto je da
na selima nema dovoljno aktivnosti u kojima učestvuju i dečaci i devojčice (veći izbor za
dečake), a da je sport za žene gotovo zanemarljiv (žene uglavnom učestvuju u manjem broju u pikado klubovima, ribolovačkim i sl.). Prateći situacija u ovoj oblasti, iako, napominjemo, zvanični analiza i preporuka za sada nema, situacija se nije popravila, te je ova aktivnost Saveza za sport opštine Bečej veoma značajna za žene, njihovu rekreaciju i dalje eventualno bavljenje sportom.

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „U fokusu: Pravo građana, obaveza vlasti“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име