Na površinama čiji su vlasnici ili koji koriste građani su obavezni da uklone ambroziju. Ukoliko im je za te poslove potrebna pomoć, mogu da se obrate Javnom preduzeću „Komunalac”, a radnici će ambroziju ukloniti besplatno.

 

Ambrozija je jedna od najopasnijih alergenih biljaka zbog koje mnogi sa strahom očekuju sredinu jula kada ona počinje da cveta. Mogućnost da radnici JP „Komunalac” odstrane ambroziju i sa privatnih površina, bez ikakve nadoknade, žitelji najveće potiske opštine mogu da iskoriste do kraja septembra. Iz tog preduzeća garantuju da će se na svaki poziv odgovoriti najkasnije za 24 sata.

– Оbаvеštаvаmo žitelje dа su оbаvеzni dа nа pоvršinаmа čiјi su vlаsnici, оdnоsnо kоrisnici ili držаоci, uništе kоrоvsku bilјku аmbrоziјu. Таkоđе ih pozivamo dа njeno prisustvо  nа јаvnim pоvršinаmа kојu prеpоznајu nеpоsrеdnim оpаžаnjеm u nаsеlјеnоm mеstu Bеčеј, priјаvе nаdlеžnima kako bi se sprоvele mеrа suzbiјаnjа i uništаvаnjа, navode iz „Komunalac”.

Prema rečima rukovodioca iz tog preduzeća Zoltana Feješa, ove je godine predviđeno da se sa 30 hektara u opštini ukloni ambrozija.

– Prvi put ove godine možemo da se pohvalimo da se vide efekti ovih poslova jer se na površinama koje smo ranije radili smanjila ambrozija. To je rezultat saradnje sa žiteljima, jer nas oni obaveštavaju o tome gde ima ambrozije. Prošle godine smo uspeli tri puta da organizujemo akcije i nismo dopustili da ova korovska biljka preraste, navodi Zoltan Feješ. Radnici tog javnog preduzeća od 5. jula uklanjaju ambroziju sa javnih površina, ali i sa privatnih na koje ih građani pozovu. Ipak, često se desi da se ne pravi razlika između ambrozije i neke druge korovske biljke.

– Osim toga da nas zovu pa se ispostavi da nije ambrozija u pitanju, ima slučajeva da nas pozovu da se ukloni jedan jedini struk. Naš radnik će taj struk takođe ručno izvući sa korenom, kao što bi to mogao i pojedinac da učini. Drugo je kad se radi o većim površinama, objašnjava Feješ.

Na većim površinama ovu alergensku biljku uklanjaju košenjem, dok su danas su radnici JP „Komunalac” počeli sa hemijski tretmanom.

– Do kraja dana predviđeno je da se tretiraju površine u Donjem gradu, okolina katoličkog groblja, ugao Sinđelićeve i naselje „Sever Đurkić“. Trudimo se da što manje tretiramo hemijski, naročito u naseljenim mestima, pa se radije opredeljujemo za mehničku obradu, navodi rukovodilac u JP „Komunalac”.

Kontakti na koje žitelji opštine Bečej mogu da prijave postojanje ambrozije i da zatraže pomoć su: Zoltan Fејеš, 064 / 89-31-711 i Јаsnа Subаkоv, 064 / 89-31-733.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име