Seča drvoreda na putu Bečej – Srbobran kod sela Radičević, koja je započeta krajem prošle nedelje, danas je nastavljena, a radove izvodi Javno preduzeće „Putevi Srbije”.

Kako nezvanično saznaje portal MojBečej.rs, drvored se seče jer, prema rečima izvođača, ugrožava bezbednost učesnika u saobraćaju.

– Drveće koje se sadi kao vetrozaštitni pojas mora da bude udaljeno od kolovoza najmanje onoliko metara kolika je njegova visina, kako ne bi ugrožavalo saobraćaj, objašnjeno nam je nezvanično, u telefonskom razgovoru, sa predstavnikom JP „Putevi Srbije”, a zvanično saopštenje ovog preduzeća sa detaljnijim informacijama naša redakcija očekuje u toku današnjeg dana.

Kako saznajemo od radnika sa terena, u narednim danima se očekuje da granje i lišće pored puta ukloni drobilica koja, kako kažu, dolazi iz Srbobrana. Prema njihovim rečima drveće se, na ulazu u Radičević iz pravca Srbobrana, ne seče do panja već na određenoj visini kako bi moglo da formira krošnju.

Posečeno drveće će brzo formirati novu krošnju

Sa ovim tvrdnjama se slaže i apsolvent hortikulture Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Milan Doroslovački koji kaže da će drvo brzo, na mestu gde je odsečeno, formirati novu krošnju.

– U pitanju je sibirski brest, drvo koje jako brzo raste i na mestu gde je presečeno će imati gomilu novih izdanaka, isto kao što je urađeno sa platanima u Zelenoj ulici, objašnjava Doroslovački. To kod Radičevića su verovatno uradili jer se sibirskom brestu, kada je oluja ili nevreme, lako slomi grana i to može da napravi štetu, pa su sigurno odlučili da ga skrate, da drvo ne bude jako visoko, a ono će sada posle seče da se podmladi – kaže on i napominje da će čak i stabla koja su posečena do panja isterati nove grane.

Iz opštine Bečej kažu da je put na kom se seče vetrozaštitni pojas u nadležnosti „Puteva Srbije”, te da radovi koji se trenutno izvode nisu u njihovoj ingerenciji.

1 KOMENTAR

  1. Da će stabla posečena „do panja“ pustiti mladare, dokaz je i dolma pored kanala od kružnog toka prema Novom Sadu. 🙁

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име