Objekti koji se greju na daljinsko grejanje Javnog preduzeća „Toplana“ biće topli do zvaničnog početka grejne sezone, izjavio je direktor Dejan Vuković. On je najavio da će poslovi na zameni cevi na magistralnom vrelovodu, u delu od Miloša Crnjananskog i Trga „Čilag” do Zmaj Jovine, biti završeni sutra (11. oktobra).

Direktor „Toplane“ je rekao da je projekat bio gotov u junu, a da se ranije, zbog tenderske procedure, ali i specifičnosti posla, nije moglo pristupiti rekonstrukciji. On je podsetio na radove iz 2010. godine, kada je takođe rađena trasa u Miloša Crnjanskog.

– Oni koji najviše kritikuju, imali su istu situaciju. Predstavnici izvođača radova su tada rekli da će cevi biti povezane i spremne za punjenje hladnom vodom 11. oktobra, znači, isti su termini. Neću da se pravdam, ali ne mogu da razumem da neko kome se to isto desilo, i bio je isto u žurbi u istom periodu (godine), mene kritikuje za isto to, naveo je direktor Dejan Vuković.

U svom izlaganju na konferenciji za novinare Vuković je uporedio vrednost radova od pre tri godine sa ovim iz septembra, odnosno oktobra ove godine.

– Ova investicija košta 253.000 košta i zameniće se 655 metara trase. Investicija iz 2010. godine je koštala 370.000 evra i urađeno je 830 metara. Po metru trase, ta iz 2010. godine iznosila je 443 evra, a ova 386 evra. Ne kažem da je nešto sporno, ali je jednostavno tako, nešto košta više, a nešto manje, kazao je Vuković.

Prema njegovim rečima, i da je došlo do toga da trasa na kojoj se radi nije urađena na vreme, „Bečej bi se grejao“.

– Bečejska je mreža urađena u obliku prstena, a ja bez tog voda (Miloša Crnjanskog) mogu da grejem Mali rit, (zgradu) opštinu i sve škole, naveo je Dejan Vuković.

Svaka investicija je opravdana

Mreža koju koristi Javno preduzeće „Toplana“ postavljana ’84 i ’85, a ’86. godine se krenilo sa radom. Zbog starosti mreže problemi su izuzetni, ali ih, kako je Vuković rekao, u tom preduzeću rešavaju. Prema njegovim rečima u periodu od 1. januara do 3. maja ove godine otklonjeno 13 havarija, od 3. maja do 1. septembra osam, od 15. septembra, kada je počelo sa punjenjem sistema vodom, odnosno sa takozvanim hladnim probama, sanirano je još osam havarija.

Kako je direktor bečejske „Toplane“ rekao, na nekom delu mrežu cevi su kao sito, više puštaju nego što drže vodu, ali se i to rešava.

Na izlaganje Vukovića nadovezao se i član Opštinskog veća zadužen za investicije i razvoj Dalibor Kekić rekavši da je ova investicija, kada se uzmu u obzir svi parametri, troškovi havarija, troškovi izgubljene energije i vode, isplativa u roku od četiri, pet godina, te je sasvim opravdana.

Dugovi svake godine

Prema izveštajima o poslovanju od 2006. do 2011. JP „Toplana“ je ostvarila ukupan gubitak od 46 miliona dinara. – Naš zadatak je da to rešimo, a rešićemo pre svega ako uspemo da rešimo dug prema Srbijagasu, da probamo da normalizujemo taj finansijski deo poslovanja, jer je ovaj drugi deo, koji se tiče isporuke i naplate, negde smo uspeli da dovedemo na normalnu meru. Dug iz prošle sezone prema kategorijama iznosi: 8.300.000 fizička lica, 2.600.000 budžetski korisnici, a privreda 2.700.000 dinara. Naplata za prošlu sezonu je oko 90 odsto, što je veoma dobro kada se poredi sa drugim toplanama. Radimo sa potrošačima, gledamo da izađemo u susret, da potpišemo akontativne sporazume, sporazume za otplatu duga, da dajemo otplate na rate. Sve radimo kako bismo poboljšali naplatu, naveo je Vuković dodavši da ovo preduzeće ima ukupna potraživanja u visini od 22.480.000 dinara.

 Demokrate duguju 200.000 dinara

Prema rečima Dejana Vukovića, Demokratska stranka je ta koja najviše proziva zbog poslova „Toplane“, a s druge strane tom preduzeću duguje novac za grejanje partijskih prostorija.

– Potpisali su ugovor o reprogramu duga sa mnom prošle godine, nisu platili ni dinara. Njihov dug prema „Toplani“ raste i oni tako direktno utiču na loše poslovanje preduzeća. Mislim da bi bilo korektno da oni, kao politički subjekti i neko ko je dobronameran prema svojim sugrađanima, to ispoštuju, istakao je Vuković.

„Zakasnele“ fakture

Vuković je novinarima rekao da je ove godine firma „Termo gas 88“ poslala račune koji se tiču radova na havarijama iz 2010. 2011. i 2012. godine.

– Zašto su to tek sada fakturisali, da li da bi pokazali bolje poslovanje, da li da bi bili manji troškovi u toj godini, da se ne plati porez na dodatu vrednost u toj godini, ja to ne znam, ali znam da je to meni došlo na naplatu, naveo je Vuković i dodao da je ukupan iznos koji prema tim računima JP „Toplana“ duguju tom preduzeću 750.000 dinara.

 Odnos bečejske „Toplane“ sa Srbijagasom

– Bečejska „Toplana“, nikada nije imala potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa ni sa nekadašnjim Nisgasom, a ni sa Srbijagasom. Ta praksa ne može više da se nastavi. Kada sam došao na mesto direktora, 1. avgusta 2012, zatekli smo ogroman dug prema Srbijagasu, a „Toplana“ taj dug nije sposobna iz svog poslovanja da izmiri. Zbog toga je moj prvi dopis tom „Srbijagasu“ uputio 17. septembra prošle godine, sa predlogom prodaje udela bečejskog preduzeća u osnovnom kapitalu „Gas“ DOO Bečej. Na taj dopis je Srbijagas pozitivno odgovorila i prihvatili su inicijativu 13. novembra. Tim povodom je Srbijagas osnovala radnu grupa, a 15. januara je JP „Toplana“ osnovala takođe radnu grupu, izjavio je Vuković.

Resorno ministarstvo podržava prodaju udela „Toplane“ u „Gasu“, odnosno to da „Srbijagas“ preuzme udeo bečejskog preduzeća kako bi se dug sanirao. U međuvremenu je bečejskoj „Toplani“, zbog dugova, obustavljena isporuka gasa. Direktor je 4. oktobra, kako je izjavio, potpisao ugovor sa „Srbijagasom“ o isporuci gasa, na njihov zahtev.

– „Srbijagas“ je juče poslala dopis gde traže da im se dostavi šest solo, blanko, menica, uz ugovor, i da je to uslov da nam puste prirodni gas kako bismo mogli da krenemo sa grejnom sezonom. Poslao sam dopis gde tražim da mi vrate potpisan i zaključen ugovor i sa njihove strane, da bih mogao da tražim zahtev za registraciju menica na osnovu tog ugovora i da vežem ugovor na osnovu ugovora koji tek treba da potpišem, da ne bi došli u situaciju da te blanko menice koje bi možda sutra bile puštene, a račun toplane blokiran na iznos celokupnog duga, a u toj sitaiciji ni opština ne bi mogla da nas podrži, došli bismo u izuzetno tešku situaciju, izjavio je direktor bečejskog javnog preduzeća.

S tim u vezi, kako navodi, Vuković je tražiood „Srbijagasa“ da mu daju potpisani i overen ugovor na osnovu kog bi on, kako je objasnio, pustio menice i vezao menično ovlašćenje za taj konkretan ugovor o isporuci, uz prateće aktivnosti na rešavanju dosadašnjeg duga prodajem udela bečejskog preduzeća u Gasu DOO.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име