Porta crkve u izgradnji bilo je mesto sečenja slavskog kolača | Foto: Vlastimir Jankov
Porta crkve u izgradnji bilo je mesto sečenja slavskog kolača | Foto: Vlastimir Jankov

Jubilarna, deseta po redu, manifestacija „Dani Radićevića – Memorijal Milana Vujnovića“ protekla je na zadovoljstvo svih u najmlađem selu bečejske opštine Radičeviću.

Počelo je sečenjem slavskog kolača i služenjem parastosa mesnom dobrotvoru Milanu Vujnoviću u porti crkve u izgradnji na dan slave Male Gospojine, nastavljeno iste večeri druženjem sa Jelenom Bačić Alimpić i promocijom njene knjige „Nigde nema te“. Sutradan je održana zajednička pozorišna predstava domaće Dramske sekcije „Feniks 95.“ i Amaterskog pozorišta „Jovica Jelić“ iz Banatskog Karađorđeva. Poslednjeg dana održano je tradicionalno kulinarsko takmičenje u pripremaju riblje čorbe u popodnevnim i folklorni koncert u večernjim satima.

-Zadovoljni smo kako je sve proteklo. To se, pogotovo, odnosi na obnovljenu saradnju sa glumcima amaterima iz Banatskog Karađorđeva i folklorni koncert na kom su, pored našeg KUD „Branko Radičević“, učešće uzala preostala tri opštinska kulturno-umetnička društva, „Đeram“ iz Bačkog Gradišta, „Đido“ iz Bečeja i „Lole“ iz Bačkog Petrovog Sela, ali i naši prijatelji iz Brčkog, koji nam već tri godine dolaze u slavsku posetu. Istina, izostao je turnir u malom fudbalu imena „Ulica protiv ulice“, jer su u poslednje vreme sve subote postale radne i kako se nije prijavio veći broj ekipa, smatrali smo da je bolje da se ove godine ne održi, rekao nam je u ime organizatora sekretar Mesne zajednice Radičević Mimčilo Stupar.

Pobednik Nebojša Milin s podignutim rukama, organizatori i osta dvojica nagrađenih | Foto: Vlastimir Jankov
Pobednik Nebojša Milin s podignutim rukama, organizatori i osta dvojica nagrađenih | Foto: Vlastimir Jankov

Kao i svake godine, kulinarsko takmičenje je bilo vrlo atraktivno. Vatra je potpaljena izpod deset kotlića, a sa strane je bila nešto veća količina žara, oko kog se okretalo prase. Možda se nekome čini da je broj takmičara mali, ali se mora imati na umu veličina sela. Najduži sto degustatora okupio je penzionere.

-Smatrali smo da je ovo trenutak kada možemo da se odužimo Opštinskom udruženju penzionera iz Bečeja za servisne usluge koje tokom čitave godine čine za nas, pa smo pozvali predstavnike da nam se priključe i međusobno se družimo uz riblju čorbu, ali i štrudle, rekao nam je predsednik Mesnog udruženja penzionera u Radićeviću Tomislav Stojkov.

Uvek atraktivno kulinarsko takmčienje u Radičeviću već treću godinu ima svojevrstan način ocenjivanja. Umesto žirija, na čija ocenjivanja uvek neko ima primedbe, organizator je odlučio da svaka ekipa učesnica takmičenja delegira jednog predstavnika koji proba svaku čorbu i oceni je, pa se na kraju sabiraju poeni.

-Pokazalo se ovo vrlo celishodnim. Koliko ekipa, toliko sudija. Nema laži – nema prevare. Ove godine se raspon poena kretao od 49 do 74. Pobednika je odlučio jedan poen, rekao je prilikom uručenja robnih nagrada trojici najuspešnijih Momčilo Stupar.

Najviše razloga za radost prilikom saopštenja plasmana imao je Nebojša Milin, koji je kuvao za ekipu „Komunalac“, jer je njegova čorba ocenjena sa 74 poena.

-Iskupio sam se za lanjsku grešku, kad sam u samom finišu kuvanja, da bi čorba dobila lepu crvenu boju, umesto slatke, usuo nešto više ljute aleve paprike i posle su mogli da je jedu samo „odabrani“, s osmehom veli Nebojša Milin.

Poslednje doterivanje pred nastup na koncert | Foto: Vlastimir Jankov
Poslednje doterivanje pred nastup na koncert | Foto: Vlastimir Jankov

Drugo mesto sa samo bodom manje pripalo je Urošu Karanoviću, koji je kuvao za penzionere, a treći je bio Milan Manić sa 69 poena. Imajući u vidu da se svim kotlićima do proglašenja pobednika videlo dno, sve su čorbe bile ukusne ili su degustatori bili gladni. Pre će biti da je prva varijanta u pitanju.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име