Tokom avgusta i septembra grupa žena pohađala je kurs šivenja u Bačkom Petrovom Selu. Za mnoge je to okupljanje u seoskom Omladinskom klubu bilo mnogo više od besplatnog usavršavanja i sticanja novih veština.

Mnoge od njih, iako žive u malom mestu, nisu se do tada lično poznavale, iako imaju štošta zajedničkog. Vredne su, požrtvovane, zainteresovane da rade na sebi, voljne da unapređuju kvalitet svog života – neke će se možda nakon kursa zaposliti u šivačko – krojačkim radionicama, a neke će možda pokrenuti sopstveni posao, dok će, pak nekima, šivenje postati ili ostati hobi.

-Bitno je da svaka žena zarađuje, da bude nezavisna i informisana, jer onda lakše donosi odluke i lakše izlazi iz nasilja, kažu naše sagovornice.

Zahvaljujući projektu Bečejskog udruženja mladih (BUM) „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“, u Bačkom Petrovom Selu, kao i u svim drugim selima opštine, organizovani su raznovrsni kursevi i aktivnosti.

Njihov cilj je bio da ženama sa sela omoguće besplatno usavršavanje koje može da rezultira zaposlenjem. Važno je omogućiti seoskim ženama da se informišu o mogućnostima i pravima iz oblasti socijalne zaštite, i da, ukoliko trpe nasilje, tome pokušaju da se odupru. U tom je slučaju važno da one znaju kome mogu da se obrate ukoliko im treba savet, podrška i pomoć.

Iz tog razloga su u selima bečejske opštine organizovane radionice Centra za socijalni rad Bečej, važne karike u sistemu zaštite žena od nasilja. Uz to, saradnice Bečejskog udruženja mladih odlazile su u sela i u okviru psihološkog savetovališta gde su takođe razgovarale sa ženama o tome kako da, ukoliko imaju potrebu i želju da pokrenu promene na bolje.

Kursevi, radionice, savetovalište, razgovori – sve to organizovano je jer je važno da se seoske žene druže, da rade na sebi.

Projekat „Ka unapređenoj bezbednosti žena u opštini Bečej“ sprovodi Bečejsko udruženje mladih uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women u Srbiji u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име