Sa skijanja na deponiji
Sa skijanja na deponiji

Nakon poslednjeg „skijanja“ i „sankanja“ na deponiji u Mileševu, koja leži na poljoprivrednim parcelama i godinama je trn u oku meštanima i prolaznicima, ali i pretnja po zdravlje ljudi, neformalna grupa Kreativni antikorupcijski optimisti (KAKO) sprema novi performans.

Akcija „Isecimo mrežu korupcije“ predviđena je u subotu 29. maja od 14 do 16 sati u Bečeju, a tačna lokacija je šetalište ka Tisi.

Fotografije i video snimci sa kvalifikacija za Zimske olimpijske igre „obavljena“ usred ravnice na ilegalnom smetlištu izazvale su reakcije sugrađana koji grupu KAKO prate na društvenim mrežama. Među prvim performansima je bio i parastos šumici kod kanala kada je na nesvakišnji način sahranjeno tamošnje drveće. Za subotu pripremaju uličnu akciju u kojoj očekuju učešće sugrađana.

-Planiramo da postavimo stalak na kom ćemo isplesti mrežu u koju će naši sugrađani ulaziti i gde ih očekuju ilustracije problema u našoj zajednici. Cilj nam je da pokažemo da svaki pojedinac čak i sa manjim doprinosom može zajedno sa drugim građanima da preseče mrežu korupcije, odnosno da učestvuje u stvaranju velike promene, rekla je nam jedna od aktivistkinja KAKO Željana Rusmir. Oblast za koju je realizovana obuka, sa fokusom na antikorupcijski segmenat i potom umetnički, jeste životna sredina.

-Ukoliko se ne odlučimo da promenimo stvari u životnoj sredini, u prirodi, ukoliko ne skrenemo pažnju našim komšijama, prijateljima, okolini, drugim građanima, koliko je korupcija i netransparetnost tu ostavljaju danak, onda nam se ne piše dobro. Svedoci smo toga da nam je vazduh neretko zagađen, da inspekcije ne rade svoj posao čak ni kada im građani na to skrenu pažnju i zahtevaju ostvarivanje prava. Sve to se vrlo efektno i sa velikim uticajem može predstaviti na kreativan način da svima bude jasno kakva nam je stvarnost, rekla je Kinga Arpaš, master inženjer životne sredine i članica KAKO.

Nakon što su se prijavili preko javnog poziva tokom zime, desetak pojedinaca je učestvovalo na treningu o borbi protiv korupcije i treningu o umetničkom aktivizmu. Paralelno je nastala inicijativa i realizovale su se manje aktivističke akcije i kampanje. Razlog tome je previše tema, nažalost, koje s jedne strane inspirišu ovu grupu aktivista, a sa druge strane, očekuju hitnu reakciju nadležnih, ali i to da građani konstantno podsećaju odgovorne na to šta im je posao.

-Mislim da se našim građanima, ali i učesnicima dopada to što kombinujemo elemente umetnosti i aktivizma i na kreativan, ali konretan način tražimo rešenje problema i odgovornost nadležnih. Posle pecanja u kanalima sa zagađenom vodom koja nekima služi kao kanalizacija, a ozbiljno narušava životnu sredinu, do „sahrane“ šumice kod  DTD kanala jer je proletos posečena, iako je naša opština izrazito malo pošumljena, preko vožnje bicikala sa maskama po gradu čime ukazujemo na konstantan problem sa kvalitetom vazduha, preko „lagodnog ispanja kafe“ kod male marine na Tisi čija olupina kao da nikom ne smeta, uz sugestiju sugrađana smo pripremili kvalifikacije za Zimske olimpijske igre 2022. Ako se pitate KAKO skijanje kad smo u ravnici, pa dovoljno je reći da je deponija u Mileševu visoka nekoliko metara i da je bila pogodna i za ski skokove, zahvaljujući nemaru svih – i nesavesnih građana, ali i institucija koje ne rade svoj posao, navela je Ana Aćimov, koordinatorka projekta.

Sa performansa sahrane šumice
Sa performansa sahrane šumice

Inače,  pomenute aktivnosti, među kojima su treninzi i perfomansi, realizovane su u okviru projekta „Inovativnim aktivizmom u borbi protiv korupcije“, podržan od Fondacija za otvoreno društvo Srbija u okviru višegodišnjeg programa Regional Creative Hubs: Tapping into the Power of Arts and Culture to Embolden Citizen Action against Corruption, gde učestvujuju pojedinci – novinari, umetnici i aktivisti iz zemalja zapadnog Balkana i zapadne Afrike.

Paralelno sa akcijama u Srbiji, koje, inače, sprovode dve učesnice sa svojim timovima, realizuju se slične po državama zapadnog Balkana, kao i zapadne Afrike, a sve pod mentorstvom aktivista i umetnika prema metodologiji Centra za umetnički aktivizam iz Njujorka (C4AA).

Čast mi je da mogu da sarađujem sa kolegama iz brojnih i različitih zemalja, i da nakon treninga za trenere radimo u našim zajednicama, primenjujemo naučeno i nove veštine, uz mogućnosti da razvijamo nove alate i tehnike za kreativni aktivizam u borbi protiv korupcije. Nažalost, iako se kulturološki razlikujemo, što se tiče korupcije stvari su veoma slične ovde na Balkana i u Africi, dodaje koordinatorka projekta.

2 KOMENTARA

  1. Mogao bi jedan performans na šetalištu kraj Tise pored kampova.
    ,,Čija je naša Tisa?“
    Gazde kampova bespravno dižu ograde do samog trotoara i ograđuju zemlju koja nije njihova! Šetati trotoarom kao šetanje zatvorom!
    Još malo pa će i reku da ograde i zabrane građanima da šetaju i da plivaju rekom!
    A vlast i građani ćute!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име