Brza vožnja gradskim ulicama, nepropisno preticanje i parkiranje, niska saobraćajna kultura vozača, ali i pešaka, sve su izraženija pojava i problemi koji negativno utičnu na bezbednost saobraćaja. U nastavku pogledajte snimak sa iskustvima u saobraćaju jednog našeg sugrađanina.

 

Iako je pojačana kontrola na ulicama, radari su na svakom ćošku, povećane kazne za prekršaje, ovo mnogo ne utiče na nesavesne učesnike u saobraćaju, jer je „saobraćajna nekultura“ na zavidnom nivou kod nas.Činjenica je da i pored svih pisanih pravila, naši ljudi koriste nepisana! To je izazvalo podelu na snalažljive vozače, tj one koji izbegavaju pravila i one koji ih se pridržavaju i ispadnu glupi. Konkretno, ako hoćeš da se ponašaš po propisu ispadneš budala!

Nikola: „Ima dosta vozača kojima treba objasniti da nema potrebe da voze 40km/h u levoj traci i time blokiraju saobraćaj. Razumem strah od radara i ograničenja, ali tom brzinom se vozi u desnoj traci. Sa druge strane, nerviraju me vozači besnih kola koji blicanjem zahtevaju od mene da se sklonim iz leve trake, kada vozim 80km/h (a ograničenje je 50), a sve to kada je prazan put. U tim slučajevima se ne sklanjam, jer ne blokiram saobraćaj, dotični ima potpunu slobodu da me bezbedno obiđe, a blica i traži od mene da se sklonim čisto iz hira“.

Obično, posle jedne ovakve situacije dođe do verbalnog duela u saobraćaju. To podrazumeva izbacivanje glave kroz prozor, srednjeg prsta i gomila psovki u etar. Sve to biva praćeno sirenom, bez prestanka, što skreće pažnju drugih učesnika u saobraćaju.

Neki pak tvrde da su pešaci mnogo bezobrazniji u saobraćaju od samih vozača. Pešački prelaze bez obzira na to da li je upaljeno zeleno ili crveno, očekujući da će vozač u svakom slučaju paziti na njih. Kada pešak strada uvek se vozač okrivljuje za tragediju, bez obzira na to što je pešak pretrčao na crveno sa telefonom u ruci, tamo gde pešački čak i ne postoji. Problem je dakle, što i jedni i drugi ne poštuju saobraćajna pravila. Volan je poslednjih godina mnogima postao noćna mora, jer je psovke, sirene, pa i pretnje nemoguće izbeći, čak i na kratkim relacijama.

Hajde da pokušamo da se u saobraćaju pridržavamo bar osnovnih pravila, poštujemo jedni druge i na taj način doprinesemo smanjenju nesreća na putevima koje svakoga dana potresaju javnost.  

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име