Da bi sugrađanima skrenuli pažnju na korupciju i na to da svako treba da doprinese njenom smanjenju, aktivisti okupljeni oko neformalne grupe KAKO (Kreativni antikorupcijski optimisti) osmislili su i realizovali javni performans na Zelenom korzu kraj Tise u Bečeju.

Performans „Isecimo mrežu korupcije“ privukao je pažnju prolaznika, te su neki učestvovali i time simbolično doprineli cilju „optimista“.

Grupu aktivista čine mahom mladi iz Bečeja koji su protekle zime i proleća prošli obuku o borbi protiv korupcije i kreativnom aktivizmu, da bi ubrzo realizovali manje, ali interesantne kampanje čiji je cilj podizanje svesti građana.

Osim Bečejaca performans je privukao i posetioce Bečeja, a jedan od komentara je da su problemi u okolnim opštinama slični.

Grupa KAKO je osnovana spontano. Iako se projekat završava, aktivisti planiraju nastavak borbe protiv korupcije i svih problema u društvu kroz umetnički aktivizam, ne samo u Bečeju, već i u drugim mestima.

Performans, kao i radionice i kampanje su realizovani u okviru projekta „Inovativnim aktivizmom u borbi protiv korupcije“, podržan od Fondacija za otvoreno društvo Srbija u okviru višegodišnjeg programa Regional Creative Hubs: Tapping into the Power of Arts and Culture to Embolden Citizen Action against Corruption, gde učestvujuju pojedinci – novinari, umetnici i aktivisti iz zemalja zapadnog Balkana i zapadne Afrike.

1 KOMENTAR

  1. Samo napred KAKO, ali godinama se ukazuje na korupciju u Bečejskoj Opštini, Javnim preduzećima Vodokanalu, Toplani, Komunalcu, Potisju i ????? Da li je neko odgovarao? Ne! Da li je neko ostao bez posla??? Ne!! Da li je neko osuđen??? Ne! Poslednji primeri izgradnje dečijih igrališta po astronomskim cenama! Preskupo renoviranje kancelarija za mlade! Nameštene javne nabavke sa samo jednim ponuđačem, poslednji primer nabavka putničkog vozila u Vodokanalu!
    I možemo samo da pravimo performanse i izmišljamo građanske stolice da bi napravili privid demokratije i slobode, a stvarnost je vrlo, vrlo turobna! No, performans je lepa vežba i dobar je za zdravlje zato samo furajte!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име