U Bečeju postoji jedna tropska oaza, gde raste preko 50 različitih vrsta kaktusa po kojima je naš sugrađanin Milan Doroslovački postao prepoznatljiv. Ovaj Bečejac odrastao je u porodici koja se decenijama bavi poljoprivredom, odakle je i nasledio ljubav prema biljkama, pa ne iznenađuje činjenica da trenutno završava studije hortikulture.

Od kaktusa koji je pre sedam godina težio oko 20 grama, zahvaljujući Milanovoj ljubavi i umeću, danas ta biljka nepomično stoji na svom mestu u bašti, pošto je gotovo nemoguće pomeriti ga, jer njegova težina sada dostiže oko 300 kilograma.

Naš sugrađanin je, prodavajući njegove pelcere, koji danas rastu u baštama širom Srbije, zaradio, kako kaže, preko 50 hiljada dinara. Zašto nekome ne polazi za rukom da u svojoj bašti gaji kaktus od 300 kila jeste, kako primećuje, činjenica da ljudi često imaju pogrešno mišljenje kada je uzgoj ovih biljaka u pitanju.

– Svi misle da su kaktusi jako laki za održavanje, ali kada vi taj kaktus držite u kući, pod klimom i u senci, taj kaktus će biti lep samo neko vreme. Posle će da zakržlja i izgubiće svoj izgled. Kaktusima nije mesto u kući i ako želimo da imamo zdravu biljku moramo da joj obezbedimo što prirodnije uslove. Njih držimo napolju tokom letnjih meseci, sve do početka jeseni kada noćne temperature dostignu do nekih 4 stepena, što je znak da kaktus unesemo unutra, stavimo ga na svetlo mesto, bez zalivanja do proleća – objašnjava Milan.

U dvorištu ovog Bečejca raste i banana

– Kaktusi su izuzetno otporne biljke i mogu da podnesu temperature do preko 50 stepeni, a imamo i neke vrste koji mogu da podnesu temperature i do – 30 stepeni, koji mogu normalno da rastu u našim dvorištima bez ikakve zaštite, okovani ledom i snegom, bez problema podnose i mraz i zimske temperature.

Ne samo za uzgoj biljaka nego i za svaki posao koji radimo, Milan kaže da je formula za uspeh ista: velika želja za uspehom, mnogo ljubavi, strasti i brige.

 

Projekat „Iz ugla građana“ sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име