Kej u Novom Bečeju naročito „zasija“ tokom održavanja manifestacije „Gospojina“, krajem avgusta. Međutim, šetalište kraj Tise u toj banatskoj opštini besprekorno je održavano svih 12 meseci u godini. Život se u Novom Bečeju i leti i zimi, i u jesen i na proleće, odvija mahom kraj Tise.

Nedaleko je i marina za plovila, te plaža, restorani i kafići sa prijatnim, senovitim baštama, a blizu su smeštene lokalne ustanove i institucije, sve na udaljenosti od nekoliko koraka.

Stoga ne iznenađuje ni podatak da je komisija Ministarstva kulture i informisanja u okviru konkursa Gradovi u fokusu 2016. na užu listu kandidata, među 10 opština, uvrstila i Novi Bečej. Radi se, naime, o konkursu sa ciljem decentralizacije kulturnog života i jačanja kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti kulture.

Za razliku od, na primer, keja u Bečeju, novobečejski je pod dvadesčetvoročasovnim obezbeđenjem, što jasno govori o pristupu u smislu očuvanja javne imovine.

O keju dugačkom četiri kilometra, izgrađenom 1978. godine brigu vodi Javno preduzeće „Komunalac“ Novi Bečej, čiji radnici svakodnevno zalivaju cveće, šišaju travu, na samom keju, kao i Mesna zajednica Novi Bečej. Redovno se održava higijena i u priobalju, odnosno donjem delu šetališta, gde nema mesta plastičnoj ambalaži i drugoj vrsti smeća.

Nada Radečki Savički iz Beograda ne propušta da svakog leta sa porodicom boravi u Novom Bečeju. Posebno hvali požrtvovanost i kreativnost radnica „Komunalca“, čiji aranžmani, plene lepotom.

setalistenbfotokorzo

U neposrednoj blizini nalazi se i Novobečejski park koji je prava oaza za beg od vrućina tokom leta. Kako bi u taj deo privukla žitelje, naročito mlade, od prošlog je septembra dostupan besplatan internet, pa je, kako kaže Miroslav Macura iz Mesne zajednice Novi Bečej, cilj postignut – da se mladi privuku u taj deo Novog Bečeja i da samim tim više borave u prirodi.

Kej u Novom Bečeju možda je i najlepši u Srbiji, a briga javnih službi, bez obzira na to koja je politička stranka na vlasti, godinama je na zavidnom nivou.

Tiski kej će ovih dana posetiti zapaženi broj ljudi, jer se za vikend, od 26. do 28. avgusta održava manifestacija po kojoj je novobečejska opština poznata – Gospojina.

Na turističko – zabavnoj manifestaciji u Novom Bečeju, prve večeri nastupa Garavi sokak, u subotu su na programu Zabranjeno pušenje i Prljavo kazalište, kao i bend Playboys, dok će poslednje večeri nastupiti Lexington band i Saša Matić.

Pored muzičko – zabavnog programa sastavni deo Gospojine 2016 biće i četvrti Poljofest, koji i ove godine okuplja brojne izlagače, takođe od petka do nedelje. Tokom ove manifestacije, koja za glavni cilj ima promociju proizvođača iz oblasti poljoprivrede, u subotu će biti organizovana i stočarska izložba.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име