A szavazáson, amely november 13-ra van kitűzve, 23 szerbiai kisebbségi nemzeti tanács megválasztására kerül sor. 

19 nemzeti közösség esetében közvetlen úton választják meg, négy esetben pedig elektorok által dől el, kik lesznek a tanácstagok.

A választói külön névjegyzékre október 27-éig iratkozhatnak fel a nemzeti közösségek azon tagjai, akik ezt még nem tették meg.

Szerbia és Montenegró Szövetségi Képviselőháza 2002. február 26-án fogadta el a nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságának védelméről szóló törvényt, amely értemében az állam a kisebbségek nemzeti tanácsainak igényeit szem előtt tartva, azokra közhatalmi jogosítványokat ruházhat át megfelelő pénzeszközök biztosítása mellett.

A nemzeti tanácsok a törvényben szabályozott keretek között a nyelvhasználat, az oktatás, a tájékoztatás és a kultúra kérdéseiben képviselik a kisebbségi nemzeti közösséget, részt vesznek a döntéshozatali eljárásokban, egyes kérdésekben döntéshozatali jogkörrel rendelkeznek, valamint intézményeket alapíthatnak.

A nyelvhasználat, az oktatás, a tájékoztatás és a kultúra területét érintő döntések meghozatala előtt az állami, a tartományi és az önkormányzati szervek kötelesek kikérni a nemzeti tanácsok véleményét.

A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsait négyévente választják meg.

Közvetlen választások útján lesznek megszavazva az Albán Nemzeti Tanács 15 tagja, az Askáli Nemzeti Tanács 15 tagja, a Bosnyák Nemzeti Tanács 35 tagja, a Bolgár Nemzeti Tanács 19 tagja, a Bunyevác Nemzeti Tanács 19 tagja, a Vlach Nemzeti Tanács 23 tagja, a Görög Nemzeti Tanács 15 tagja, az Egyiptomi Nemzeti Tanács 15 tagja, a Magyar Nemzeti Tanács 35 tagja, a Német Nemzeti Tanács 15 tagja, a Lengyel Nemzeti Tanács 15 tagja, a Roma Nemzeti Tanács 35 tagja, a Román Nemzeti Tanács 23 tagja, a Ruszin Nemzeti Tanács 19 tagja, az Orosz Nemzeti Tanács 19 tagja, a Szlovák Nemzeti Tanács 29 tagja, a Szlovén Nemzeti Tanács 15 tagja, az Ukrán Nemzeti Tanács 15 tagja, és a Cseh Nemzeti Tanács 15 tagja.

Az elektori rendszerű választásokon lesznek megválasztva a Gorán Nemzeti Tanács, a Macedón Nemzeti Tanács, a Montenegrói Nemzeti Tanács és a Horvát Nemzeti Tanács tagjai.

A választások módja attól függ, hogy egy adott kisebbségi közösslgnek hány tagja íratkozott fel az adott választói névjegyzékbe. A kisebbségi közösség abban az esetben választhatja meg nemzeti tanácsát közvetlen választás útján, ha az adott közösség képviselőinek több mint negyven százaléka íratkozott fel a saját külön választói névjegyzékébe. Ellenkező esetben elektori választást tartanak. Ehhez az utolsó, azaz a 2011-es népszámlálás adatait veszik alapul.

Az adott nemzeti közösség képviselőinek a számától függően a nemzeti tanácsoknak legkevesebb 15 és legtöbb 35 tagja lehet. Ha egy nemzeti közösség 10 ezernél kevesebb lelket számlál, akkor nemzeti tanácsának 15 tagja lehet, ha viszont a közösség lélekszáma meghaladja a 100 ezret, akkor 35 tagú tanácsot választhat.

A szavazáson azok az állampolgárok vehetnek részt, akik elmúltak 18 évesek, és felíratkoztak a külön választói névjegyzékbe. Minden nemzeti kisebbség számára külön választói névjegyzék készül.

A Magyar Nemzeti Tanács választói névjegyzékébe való felíratkozást Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör irodájában 8 és 13 óra között tehetik meg, illetve a VMSZ helyi irodájában a Dositej utca 14-es szám alatt reggel 8 és este 20 óra között.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име