Kevesebb a gyerek, kevesebb a pénz – ezzel magyarázzák az illetékesek az óvodai csoportok bezárását Óbecsén. Nemrégiben írtunk arról, hogy több mint száz gyerekkel, hat csoporttal és 16 óvónővel lesz kevesebb az idei tanévben az óbecsei Labud Pejović Óvodában: bezárják a bácsföldvári telepi óvodát, ahol egy magyar csoport működött, a péterrévei Makádiban kettő helyett egy csoport marad, Óbecsén az alsóvárosi óvodában három félnapos magyar csoport lesz a korábbi négy helyett, a központi épületben két magyar félnapos csoportot összevonnak, a Miloš Crnjanski utcai épületben pedig eggyel kevesebb szerb csoport alakul.

 

Dreán, Pecesoron sajátos helyzet állt elő: mindkét helyen megmarad a nyolc-nyolc fős csoport, de egy óvónő fog ezekre a településekre kijárni, és három napot az egyik, kettőt a másik faluban dolgozik majd felváltva. Időközben kiderült, hogy az újfalusi óvoda is szegényebb lesz egy magyar csoporttal.

Sok szülő és az állás nélkül maradt óvónők egy része sem tud belenyugodni abba, hogy szeptembertől megváltozik az eddigi rendszer: az előbbiek a csoportok összevonását és több esetben az óvónőváltást kifogásolják, az évek óta szerződéssel dolgozó, de ezentúl munka nélkül maradó (adott esetben szerb anyanyelvű gyerekekkel foglalkozó vagy angol nyelvet tanító) magyar óvónők némelyike pedig az óvónők felvételére kiírt pályázat feltételeit és körülményeit sérelmezi – ők úgy látják, kevesebb munkatapasztalattal rendelkező, több esetben szülési szabadságon lévőket helyettesítő és/vagy alacsonyabb kritériumoknak megfelelő jelöltek kapnak esélyt állandó munkaviszony létesítésére. Hozzáteszik azt is: a magyarság érdekében nem lett volna szabad ennyi csoportot felszámolni. Galgó Ferenci Andrea, az óbecsei községi tanács oktatással, kultúrával és civil szervezetekkel megbízott tagja közgazdászként a számok nyelvén érvel a döntés mellett: 511 szerb és 299 magyar anyanyelvű óvodás gyermek van Óbecsén, községi szinten pedig 612 a szerb és 484 a magyar óvodások létszáma. Az intézményben 11 kétnyelvű, 22 szerb és 19 magyar csoport működik, 42 szerb, 35 magyar óvónői hely fedi le ezt a létszámot. Mind a 35 magyar és csupán 29 szerb óvónő van állandó munkaviszonyban – elmondása szerint ez az oka annak, hogy a pályázati kiírásban a szerb óvónők kapnak esélyt munkaviszony létesítésére.

– Nekünk, mint önkormányzatnak az a fontos, hogy minden magyar gyerek megkapja a megfelelő magyar nyelvű óvodai ellátást: Óbecsén minden magyar gyerek beiratkozhatott a megfelelő csoportba és mindegyiküknek lesz magyar óvónője. Sajnos elmúltak azok az idők, amikor többet engedhettünk meg magunknak, mint amennyit a pénzügyi lehetőségeink nyújtottak. A törvény által előírt normatíva szerinti pénzből ennyit lehet kigazdálkodni. A fogyatkozó gyerekszám miatt sajnos egyre kevesebb óvónőre lesz szükség, ezt pályaválasztáskor is érdemes figyelembe venni, de tudni kell azt is, hogy a gyereklétszám pár év múlva már az iskolában fog hasonló gondokat okozni – mondta el Galgó Ferenci Andrea. A magyar csoportok felszámolásához egyébként az is hozzájárul, hogy több szülő vegyes napközis csoportba íratja gyermekét, illetve a lakosság arányához képest sokkal kevesebb magyar gyerek van a bölcsődei és a napközis csoportokban, mint ahány szerb.

 

Forrás: Magyar szó

 

{comment}

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име