Bár a statisztikák szerint igen alacsonyak az olvasási mutatók, a legtöbb könyvet épp a nyári időszakban “fogyasztjuk”. Egy könyv mindig hasznos kellék lehet a strandoláshoz, kiránduláshoz, vagy akár egy piknikhez is – persze csak akkor, ha megfelelően választunk és kellőképpen lekötni a figyelmünket. Éppen ezért úgy gondoltuk, adunk néhány tippet, hogy mely könyveket érdemes kézbe venni, ehhez pedig a Somogyi-könyvtár munkatársai adtak hathatós segítséget.

 

 

Joyce Maynard: Nyárutó

Beleszeretni egy szökött bűnözőbe azzal a tudattal, hogy végül ő menti meg az összes szereplő életét s ezzel váratlan fordulatot hozva mindenki életébe – különleges kegye a sorsnak. A szökött fegyenc apaként bánik az asszony fiával, aki mégis féltékeny anyjára, tettei áruláshoz vezetnek. A történetet a fiú szemszögéből látjuk. Végig izgalomban tart, miközben a forróság egyre elviselhetetlenebbé válik a városkában. Felnőtté válás, aparegény, szerelmes regény? Mindhárom egyszerre. Egy olyan szerelmi történet, melyben a szerelem mindkét fél számára gyógyító erő. Kevesen tudják, hogy az írónő egy évig a Zabhegyező írójával élt. A Salingerrel töltött időről visszaemlékezést is írt Otthon a világban címmel, melyet az amerikai írószakma botrány könyvnek nevezett. Nem véletlenül nagy siker a regényből készült mozifilm.

 

 

Khaled Hosseini: És a hegyek visszhangozzák

Az első mondattól az utolsóig magával ragadó olvasmány. A keleti mesélésnek olyan varázslata, melyet nem lehet íróiskolában tanítani. Az orvos végzettségű, Amerikában élő szerző harmadik regénye még az első két művét is felülmúlja – minden sorából átsüt a szülőföld iránti szeretete, az elődök tisztelete, Afganisztán jövőjéért, népéért való aggódás, mely személyessé válik a szereplők sorsán keresztül. Torokszorító családi kapcsolatok, gyönyörűen megfogalmazott érzelmek teszik letehetetlenné ezt a regényt. Aki elolvassa, azonnal megkeresi a térképen ezt a távoli, számunkra még mindig ismeretlen országot.

 

 

Agatha Christie regényei: a nyugalmat árasztó krimik

Agatha Christie művei kilógnak a krimik sorából. Természetesen az ő regényeiben is megvan a fordulatos cselekmény, a gyilkosvadászat izgalma és a meglepő végkifejlet. Mindemellett a háttérben pontosan kirajzolódik a 2. világháború előtti és utáni Anglia képe, karaktereit finom humorral és nagy empátiával ábrázolja az írónő. A legkülönlegesebb e könyvekben mégis az, hogy hiába van kötetenként két-három halott, ezek a regények mégis nyugalmat árasztanak. Egy Agatha Christie-krimi elolvasása után az az érzése az olvasónak, hogy minden a helyén van a világban.

 

 

Gilles Legardinier: Állítsd le magad, Julie

A romantikus komédia címszereplője egy bájos francia bajkeverő, aki pont úgy csetlik-botlik, mint Bridget Jones, de legalább annyira hasonlít a franciák ikonikus filmkarakteréhez, Amélie-hez is. Julie kíméletlen őszinteséggel meséli el, mi volt a “legkreténebb dolog”, amit életében elkövetett. Őrültsége forrása természetesen nem más, mint a szerelem, mely egy két évig húzódó rettenetes párkapcsolat után talál rá az új szomszéd személyében. Titokzatos szomszédjába már akkor belehabarodik, amikor csak annyit tud róla, hogy a neve Ricardo Patatraz. Julie egyik viccesen kínos szituációból a másikba keveredik. Mindennek ellenére szinte azonnal felizzik a levegő kettejük között, a beteljesülésig mégsem vezet egyenes út. A félreértések és kalandok helyzetkomikumig vitt vicces sorozata adja meg a regénynek az egyedi “francia ízt”, mely igazi felüdülést jelent az olvasó számára. Franciaországban hónapokig vezette a sikerlistákat a könyv, megjelenése óta számos nyelvre fordították le.

 

 

Daniel Glattauer: Örökké tiéd

Akárcsak egy megszokott romantikus regényben, minden szépen és jól kezdődik. Judith és Hannes a véletlen folytán találkoznak egy szupermarketben, a férfinak megtetszik a nő, s nem sokkal később felbukkan a nő kis lámpaüzletében. Úgy tűnik, Judith Hannessal megfogta az isten lábát, azonban hamar kiderül, mindez túl szép ahhoz, hogy igaz is legyen. Kapcsolatuk betegessé, félelmetessé és veszélyessé válik, így a szerelmi történet egy fordulatos, lélegzetelállító thrillerbe fordul… Glattauer népszerű író: Gyógyír északi szélre című könyve világsiker lett, folytatásával, A hetedik hullámmal együtt eddig 37 nyelvre fordították le, és több mint 3 millió példányban kelt el.

 

Ree Drummond: Tűsarkúban a prérin

Ree Drummond írónő The Pioneer Woman című blogjára havonta 22 milliószor kattintanak rá, a világ 25 legbefolyásosabb bloggere között tartják számon. Milliók kíváncsiak arra, hogyan él, mit mutat meg fotóin farmjukról, a családjáról, hogyan boldogul a gyerekneveléssel, hiszen mind a négyet ő tanítja otthon, mit gondol az életről, a világról. Mindez nem alakult volna így, ha egy éjszakán nem szeret bele pillanatok alatt egy vérbeli cowboyba… Van eladási listát vezető szakácskönyve és mesekönyve, tévés főzőműsora. A róla készülő film főszerepére már kiválasztották Reese Witherspoont.

 

 

Dr. Fári Irén-dr. Simoncsics János: Palánk: Szeged belvárosa egykor

A közel 200 képet tartalmazó kiadvány időutazásra, képzeletbeli sétára invitál. Utcáról utcára haladva járhatjuk végig a régi Szeged egykori (középkori eredetű és hangulatú) belvárosát, a Palánkot, melynek főutcája az Oskola utca, központja pedig a Szent Demeter és a szerb templom voltak. A városrészt megkímélte az 1879-es nagyárvíz, a régi Palánk azonban az építkezések, a dóm, majd a klinikatömb kialakítása után szinte teljesen eltűnt. A könnyebb beazonosítást segítendő minden egykori városkép mellé csatoltak egy napjainkban készült fotót, valamint térképrészleteket is. Az idei, 85. Ünnepi Könyvhéten ez a kötet kapta az Év Könyve Díjat.

 

 

Grecsó Krtisztián: Megyek utánad

Elfeledett, rejtőzködő utak hálózzák be a fülledt alföldi falu földjeit, ahol Daru, a kamaszodó fiú küzd bandavezéri pozíciójáért, az önbecsülésért és szerelemért: egyszóval az életéért. Daru élete, sorsa is ilyen: makacsul járja az érzelmek elágazó csapásait, múltban és jövőben, közben mindegyik kapcsolatában elveszít magából valamit, mindegyikbe belehal egy kicsit. Így válik felnőtté. A sebek, varratok és hegek sokasodnak, szíve talán kérgesebb lesz, de a legutolsó, okos és érett viszonyban is ugyanaz a szenvedély izzik, mint a legelsőben. Hogyan is lehetne jobban elmesélni egy ember életét, ha nem a szerelmei történetén keresztül? Erre, és saját boldog-boldogtalan pillanatainkra, éveinkre gondolunk, miközben Daru sorsával ismerkedünk.

 

Erlend Loe: Doppler

A történet mesélője, Doppler, egy biciklibalesetben szó szerint fejreesik, agyrázkódást szenved, közben megvilágosodik. Rájön, addigi élete semmit sem ért, otthagyja munkáját, házát, egzisztenciáját, feleségét, lányát és fiát, kivonul ez erdőbe, messze a civilizációtól. A mesélő kényelmesen, afféle huszonegyedik századi remeteként éldegél az erdőben, hogy élelemhez jusson, a környező házak kamráit dézsmálja, szerszámokat emel el. Betör a festékboltba, hogy az apjának emlékül állított totemoszlopot befesthesse, hiszen „legalább ezer évig kell állnia.” Doppler menekül az emberek okoskodásától, a mosolytanfolyamoktól. Közben szüntelenül magyarázza cselekedeteit, minden tettére talál indokot. Loe ránk bízza a választást, ki is Doppler. Korunk félresikeredett fia. Vagy inkább egy félresikeredett kor fia. Az utópia végén a főhős elindul, hogy kiderítse, létezik-e olyan hely, ahol talán fellelhető egy intelligens életforma, amely valami mást képvisel.

 

Forrás: SzegedCafé

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име