Za Katarinu Kurćubić, mladu Bečejku, može se reći da predstavlja pravi primer ljubitelja stranih jezika. Ona govori nekoliko jezika, engleski, nemački, španski, mađarski, persijski i kineski jezik.

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da se ova devojka odlučila za studiranje jednog od najtežih jezika na svetu, po mišljenju mnogih. Danas je diplomirana filološkinja kineskog jezika, kulture i književnosti.

Na koji način si odlucila da upišeš studije kineskog jezika, i zbog čega baš kineski?

-Moram da kažem da sam oduvek volela da ucim strane jezike, a za kineski jezik sam se odlucila pre svega iz radoznalosti i zbog toga jer vlada mišljenje da je kineski jezik nesavladiv. Takođe, tokom studija sam zavolela kniževnost, kulturu i predivnu istoriju kineskog naroda.

Vlada mišljenje da je kineski jezik težak za savladavanje, da li učenje kineskog jezika predstavlja jezički izazov kada su u pitanju strani jezici?

-Mislim da je učenje kineskog jezika definitivno jezički izazov. On se razlikuje od drugih jezika na koje smo navikli. Ono što odlikuje kineski jezik jeste veliki broj karaktera, međutim da bi se savladao potrebno je između 6.000 i 7.000 karaktera. Takođe predstavlja i izazov da se svi ti karakteri zapamte, zapišu i na kraju ponove. Naravno postoji i tendecija da se neki od karaktera zaborave usled nekorišćenja a najbolji način da se to spreči jeste njihova konstantna upotreba. Upravo su ti karakteri nesvakidašnji na našem području.

Na fakultetu, osim jezika, imala si priliku da proučavaš kulturu kineskog naroda. Da li bi nam otkrila neke zanimljivosti o kulturi kineskog naroda koje nisu opšte poznate?

-Moram da priznam da je ovo veoma teško pitanje jer postoji mnogo toga po čemu su specifični kultura i tradicija kineskog naroda. Jedna od najzanimljivijih stvari svakako su kineska verovanja koja su zaista fascinantna. Oni posebno vole kineski zodijak Zmaja koji se ponavlja na svakih godinu dana. Naime, veruje se da je Zmaj bio zaštitni znak careva, pa u skladu sa tim smatra se da je svako ko je rođen u ovom znaku predodređen da bude uspešan. Zanimljiv je i podatak da se najviše dece rodi upravo u godini Zmaja.

Nedavno si održala uvodno predavanje o istoriji kineskog naroda 20. veka u Narodnoj biblioteci u Bečeju. Kakvi su utisci sa tog predavanja?

15409430_347325612290095_705229294_o

-Predavanje je bilo namenjeno svim zainteresovanim građanima i odnosilo se na istoriju Kine 20. veka. Ovo je tema o kojoj su ljudi generalno malo informisani, te su na ovaj način imali mogućnost da prošire svoja znanja. Na ovom predavanju dotakli smo se tema kao što su Mao Zedong, Deng Xiaopingai, kulturne revolucije odnosno neizostavnih događaja koji su svakako definisali današnju Kinu. Ovo predavanje je bila idealna prilika da građani prošire svoja znanja ili da saznaju nešto novo o istoriji Kine.

Takođe si održala i predavanja za decu u Osnovnoj školi ’’Sever Đurkić’’. Kako su deca reagovala na priliku da se upoznaju sa kineskim jezikom, s obzirom da to nije jezik koji inače imaju prilike da uče u školi?

-Predavanje je bilo namenjeno deci od petog do osmog razreda. Na moje veliko zadovoljstvo učenici su bili oduševljeni prilikom da nauče nov, do sada njima nepoznat jezik. Posebno me je radovalo što su se samostalno uključivali u nastavu sa raznim pitanjima i nedoumicama. Takođe smo razbili neke predrasude o kineskom jeziku i stvorili lepo iskustvo svima, a imali su priliku i da se upoznaju sa kineskom kulturom, pismom, čak smo se oprobali i u zajedničkom pisanju kineskih reči. Deci bi trebalo u najranijem periodu približiti strane jezike, jer upravo tada upijaju najviše informacija, a roditelji su ti koji treba da ohrabre i podstaknu svoju decu za savladavanje stranih jezika, pa makar to bio i kineski koji deluje kao težak. Takođe, kada uspešno savladaju određeni jezik možda se javi želja da nauče još neki jezik koji je njima zanimljiv.

Koliko je potrebno vremena da bi se naučio kineski jezik ili se može reći da je to jezik koji se uči celog života s obzirom na njegovu obimnost?

-Kineski jezik jeste težak ali nije nesavladiv. Ja sam ga prihvatila kao izazov, ali činjenica je da se uči kao i svaki drugi jezik. Svakodnevno odvajam vreme za njega i smatram da se uči ceo život,  jer se kineski karakteri uče i zaboravljaju. Takođe karaktere koje koristimo više, duže ostaju u pamćenju. Poznavanje oko 6.000 i 7000 karaktera je dovoljno da se zaista savlada jezik.

Pored kineskog govoriš i engleski, nemački, španski, mađarski i persijski. Da li postoji želja za učenjem još nekog jezika?

-Trenutno nemam u planu učenje još nekog jezika već bih se fokusirala na usavršavanje ovih jezika koje trenutno poznajem. Ali ko zna, možda u budućnosti ukoliko budem imala vremena odlučim da naučim još neki jezik, tada bih verovatno izabrala francuski jezik jer mi deluje zanimljivo.

Ukoliko neko ima želju da nauči neki strani jezik zbog čega da se odluči baš za kineski?

-Pre svega, smatram da je kineski jezik zanimljiv i jezik budućnosti. Kineski jezik je zastupljen u svim većim gradovima gde vlada veliko interesovanje za učenje ovog jezika. Poznavanjem ovog jezika otvaramo mnoga vrata u budućnosti i zbog čega ne bismo prihvatili nove izazove ukoliko imamo priliku za to?

Katarina, takođe drži i privatne časove kineskog jezika i poziva sve zainteresovane koji imaju želju da nauče kineski jezik da joj se obrate. To možete učiniti putem Fejsbuk stranice časovi kineskog jezika. Na ovoj stranici možete pročitati i zanimljivosti o kineskom jeziku i kulturi.

Razgovarala: Monika Mirkov, polaznica obuke „Pokreni mehanizam“

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име