Pobednik takmičenja u kuvanju ovčijeg paprikaša Tibor Siđaji sedi u stolici

Koliko su se kiši obradovali ratari Bačkog Petrovog Sela, mada je iskreno gledano zakasnila, toliko je poremetila održavanje tradicionalne, desete po redu, manifestacije „Dani sela“.

Istina, muzički program u izvođenju bečejskog Muzičkog centra „Bubamare“ održan je u subotu uveče i pobrao je spatije svih prisutnih, ali je nedeljna kiša pokvarila celodnevni program u priobalju plaže „Kišmol“ na Tisi.

Oni su bili zaduženi da kuvaju za posetioce i goste

– Muzički program u subotu uveče je bio predivan. Nadali smo se da ćemo prvi jubilej pamtiti po lepom. Kada se u nedelju ujutru potpalila vatra ispod kotlića, kiša nije padala i dogovorili smo se da krenemo sa takmičenjem u kuvanju ovčijeg paprikaša. Međutim, ubrzo se sručio pljusak i neki su odustali. Većina, ukupno 20, ih je ostala i u ne baš idealnim uslovima svako je za sebe stvorio štimung. Ostale sadržaje bogatog programa smo, na žalost, morali da otkažemo. U svakom slučaju, zapamtićemo jubilej po lepom i sadržajnom koncertu i kulinarskom takmičenju po kiši i blatu, veli u ime organizatora sekretar Mesne zajenice Bačko Petrovo Selo Magdolna Pece.

Opojni miris „birka paprikaša“ se širio i, mada je u šumi kraj Tise bilo blato, gosti su stizali. Jedni kod takmičara, a drugi da kupe ručak.

– Jedan kotao petrovoselskog pasulja sam kuvao ja, a moje kolege Dušan Gombošev, Bela Kalapoš i Bela Šivo su u pet kotlova pripremili „birka paprkaš“. Ukupno oko 300 porcija se prodavalo meštanima za 300 dinara po porciji, saznali smo od Jožefa Vereša.

Po kišnom vremenu se snalazio ko je kako znao

Kulinarski žiri u sastavu: Piroška Goli, Anamarija Stanojev Nemet i Piroška Tobdžić je posle degustacije uzoraka svih 20 takmičara odlučio da ovogodišnji pobednik bude ovčar iz sela Tibor Silađi. Drugo mesto pripalo je Maćašu Križaku, a treći je bio Imre Gor. Brojni degustatori su i predvideli pobednika, što je najbolja potvrda da žiri nije pogrešio.

– Od malena kuvam ovčiji paprikaš. Naučio sam od šogora, koji je imao ovce i često je kuvao „birka paprkaš“ za svoje društvo. Ne napušta me entuzijazam, ali moje kulinarsko majstorstvo počinje i završava se sa „birka paprikašem“. Razumljivo, jer imam čopor od preko 500 ovaca, koje su na banatskom pašnjaku kod Sajana, pa imam često dobro društvo, koje voli dobar zalogaj, tako da sam utreniram. Osvojio sam drugo mesto 2018. godine na ovoj našoj seoskoj manifestaviji, naredne sam bio četvrti, a ove, evo, okitio se epitetom pobednika, bez obzira što su uslovi bili, ne ponovili se, rekao nam je po saznanju da je pobedio u kulinarskom takmičenju tridesetdvogodišnji Tibor Silađi.

Neko voli birka paprikaš, a neko prasetinu sa ražnja

Pošto je većina došla sa namerom da provede ceo dan u šumici kraj Tise, za ručak su imali „birka paprikaš“, a za večeru su okrenuli prase ili jagnje na ražnju. Kraj pobedničkog kotlića na ražnju se našlo „pragnje“. Imanjaci Tibori, Silađi je donirao pola jagnjeta, a Ereg pola praseta, su pripremi jedinstven ražanj.

– Neko voli jagnje, neko prase, a ima i onih koji vole i jedno i drugo, pa smo odlučili da se na meniu nađe „pragnje“, šeretski dodaje Tibor Ereg.

Za one hrabrije, kiša nije bila prepreka za druženje uz dobar zalogaj u prirodi. Među njima je bila i delegacija iz bratskog grada Harkanja, koji su neizostavni gosti u vreme manifestacije „Dani sela“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име