Škola, ilustracija
Škola, ilustracija

Ministarstvo prosvete obezbeđuje besplatne udžbenike za učenike osnovnog obrazovanja i vaspitanja za određene kategorije učenika.

Škole će preko razrednih starešina i učitelja obavestiti roditelje učenika  o proceduri, neophodnoj dokumentaciji i rokovima, navodi Ministarstvo prosvete. Ovi kriterijumi važe za sve osim za decu iz Beograda jer će od ove godine sva deca na teritoriji ovog grada imati besplatne udžbenike.

Pravo na besplatne udžbenike, u skladu sa odgovarajućom odlukom Vlade Republike Srbije, imaju sledeće kategorije učenika:

Učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći)

Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu

Učenici koji obrazovno – vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format)

Učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Za školsku 2023/2024. godinu, novina je da pored učenika iz navedenih kategorija, pravo na besplatne udžbenike ostvaruju i:

učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP-u 3; i

učenici prvog i drugog razreda koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Udžbenici koji su besplatni:

U prvom ciklusu (1-4. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet;

U drugom ciklusu (5-8. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Kao i drugi učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, gluvi učenici prvog i drugog razreda dobiće sve predviđene besplatne udžbenike, a dodatno, kada se obezbede svi uslovi, gluvi učenici koji pohađaju prvi i drugi razred osnovne škole dobiće i prilagođene udžbenike u elektronskom formatu, sa video sadržajem na srpskom znakovnom jeziku za nastavni predmet Srpski jezik.

Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo obezbeđuje udžbenike na jezicima nacionalnih manjina u programu besplatnih udžbenika. Ovim programom dodatno se pruža podrška učenicima iz socijalno i materijalno ugroženih porodica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име