Pixabay
Pixabay

On je rekao da smo zahvaljujući merama uspeli da za šest, sedam dana usporimo virus i njegovo očekivano ubrzanje.

Kon je na veb konferenciji „Tu smo“ istakao je da je potrebna gvozdena disciplina i da smo do sada mogli da pratimo situaciju, odnosno tačno da znamo ko se od koga zarazio. Istakao je da se naredne dve nedelje može očekivati povećanje broja obolelih, ali i smrtnih slučajeva, prenosi Tanjug..

-Nažalost, situacija je očekivana i takva kakva jeste. Pretnja i dalje postoji. Jako je važno da u naredne dve nedelje imamo gvozdenu disciplinu, rekao je Kon.

On je istakao i da sa neizlaganjem virusu, mnogi neće stvoriti imunitet za kasnije.

-Ovo ponašanje i mere znače da neće biti mnogo imunih na ovaj virus, ali, znate, mi čekamo vakcinu za sledeću sezonu, nema šta drugo. Ona teorija koju je pominjala Angela Merkel da će biti mnogo zaraženih, istinita je. Istina je da će biti 70 odsto ljudi na planeti zaraženo u nekom trenutku, ali vakcina je ta koju čekamo, kazao je Kon.

Govoreći o zbrinjavanju na Beogradskom sajmu, on je objasnio da će tamo ići samo oni koji već imaju dijagnozu ili su ranije ležali negde pa su u završnoj fazi infekcije i imaju lakše simptome. Upitan kada će Sajam biti spreman i da li su već prebačeni prvi pacijenti, on je rekao da je sve spremno i da nema informaciju da su pacijenti počeli da odlaze tamo.

Naveo je da je izuzetno važno da hronični bolesnici uzimaju terapiju i poštuju savete i ne izlažu se rizicima.

On se dotakao i pitanja koje je postavljano ovih dana u vezi sa tim šta će biti sa decom ako se roditelji zaraze.

-Ta pitanja su postavljana. Svako će posebno morati da promišlja i napravi rešenje. Svako od roditelja treba da zna gde će dete prebaciti, ako nema nikog, centri za socijalni rad moraju da se uključe. Svaki slučaj je za sebe. Svako treba da razmišlja unapred, rekao je Kon i dodao da se to desilo već jednom.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име