Gradsko pozorište Bečej i Bečejsko udruženje mladih (BUM) zajedno prikupljaju novac za lečenje trogodišnjeg Ivana Filipčeva. Svirka sastava Fingerbeng, prvobitno zakazana za subotu 16, biće organizovana u sredu 20. avgusta u Pozorišnom klubu.

Predviđeno je da ulaznica bude dobrovoljni prilog koji će biti uplaćen na namenski račun za lečenje trogodišnjeg Ivana iz Bečeja.

 „Fingeri“ na Nišvilu

To da je Fingerbeng kvalitetan sastav ocenio je i žiri konkursa „Imaš li žicu za Nišvil“, koji za cilj ima podršku i afirmisanje mladih muzičkih talenata. Naime, NIS je u sklopu dugogodišnje podrške Nišvil džez festivalu raspisao konkurs na koji se prijavilo 47 sastava. Odabrano je sedam sastava, među kojima je bečejski Fingerbeng, koji će imati priliku da se predstave na ovoj velikoj i tradicionalnoj manifestaciji.

 

 

Trogodišnjem detetu možete pomoći na nekoliko načina

Ivanova porodica pokrenula je na društvenoj mreži „fejsbuk“ grupu pod nazivom „Da naš Ivan trči zajedno sa bratom blizancem.“ U nastavku pročitajte reči majke ovog dečaka.

„Naš sin Ivan Filipčev u martu je napunio tri godine i ne poznaje život kakav poznaju druga deca, ali svaki dan gleda svog brata blizanca Filipa kako trči, skače, vozi motorić i bicikl, hrani se sam, crta, skida se i oblači, pere zube, grli tatu i mamu. Ivan ne može da se okrene sa leđa na stomak, ne može da sedi samostalno, ne može da puzi, nema stoprocentnu kontrolu glave, teško koristi ruke. Ne može ni da zagrli tatu i mamu. Ivan je rođen u trojnoj trudnoći, u 28. nedelji trudnoće, imao je 920 grama, braća blizanci Filip 1.050 grama i Vanja – umro je dva dana nakon porođaja – 1.060 grama. Kao posledice krvarenja na mozgu i hidrocefalusa, Ivan ima cerebralnu paralizu, kao i deformitet stopala, strabizam i velike poteškoće s hranjenjem. Od njegovog četvrtog meseca života vežbamo sa njim svakodnevno po nekoliko časova. Više od godinu dana smo radili terapiju po Vojti, potom smo ga vodili na Devenj terapiju u Mađarsku, a sada, više od godinu dana, idemo na kineziterapiju jednom ili dva puta nedeljno u Vrbas i kod kuće radimo sa njim svakodnevno po nekoliko časova po istom programu. Od proleća ove godine, na predlog interresorne komisije, idemo kod defektologa, a trebali bismo i kod logopeda i somatopeda, međutim, uprkos predlogu interresorne komisije, ti tretmani se ne obavljaju s njim. Odnedavno idemo na jahanje, a uskoro krećemo i na hidroterapiju. Tako malo nedostaje da bi se Ivan okrenuo i da bi mogao da puzi i sedi. Ako to postigne, ima nade da će jednog dana možda stati na svoje noge. To „malo“ i dalji razvoj, uz svakodnevno vežbanje, moglo bi da mu omogući dvonedeljna delfinska terapija, koja se bazira na pomoći delfina u terapeutskom lečenju i rehabilitaciji. Kod pacijenata sa cerebralnom paralizom ostvareni su značajni napreci u razvoju motoričkih sposobnosti, savlađivanju straha i osamostaljivanju, kao i povećanju samopouzdanja. „Grudva efekat“ koji je primećen nakon terapije je da se u mesecima nakon terapije i dalje primećivao napredak. Jedini terapeut sa prostora bivše Jugoslavije koji se bavi delfinskom terapijom je Nikola Radin (fizioterapeut, manuelni terapeut i pisac). On se bavi delfinskom terapijom od 2008. godine. Zahvaljujući njegovoj organizaciji „Dolphin People“, mnoga deca imala su terapiju sa delfinima u delfinarijumu u Antaliji u Turskoj. Da bi Ivan imao mogućnost da ode na delfino – terapiju u Tursku i da radi sa Nikolom Radinom, potrebno je oko 7.000 evra. Mi smo, međutim, u prethodne tri godine potrošili sav novac koji smo imali na Ivanove terapije, i zbog toga molimo dobre ljude da nam pomognu da omogućimo Ivanu da napreduje i da jednog dana možda trči zajedno sa svojim bratom blizancem. Cena dvonedeljne delfino-terapije u Turskoj, u Antaliji, na institutu za delfino – terapiju je 3.500-3.900 evra, zavisno od perioda u godini (terapija delfinima i fizikalna terapija potom), a ostatak novca bi pokrivao put i dvonedeljni boravak u Antaliji”.

 

Dinarski račun: Ivan Filipčev OTP banka Srbija A.D. Novi Sad

325-9310700693645-84

Uplate iz inostranstva:

SWIFT CODE: OTPVRS22 OTP banka Srbija A.D.

Novi Sad Bulevar oslobođenja 80

21000 Novi Sad Republic of Serbia

RS35325934170137029010

Ivan Filipčev Matije Gupca 43 21220 Bečej Republic of Serbia

SWIFT CODE: COBADEFF COMMERZBANK AG, FRANKFURT AM MAIN

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име