Na Borskom jezeru je od 23. do 25. januara održana POMAK konferencija o socijalnom preduzetništvu i kreativnim industijama u organizaciji Timočkog omladinskog centra (TOC). Učesnici ovog skupa bili su i Aleksandar Đekić, Ana Kosovac i Bojana Pejović iz Bečejskog udruženja mladih (BUM).

 

Cilj ove konferencije je da mlade aktivne u organizacijama ciilnog društva osnaži za pokretanje inicijativa za poboljšanje socijalnog položaja i ekonomske situacije mladih u Srbiji. Rečima motivacije i osnaživanja mladih za dalje delovanje su svečano otvorili POMAK konferenciju državni sekretar ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin, predsednik Krovne organizacije mladih Srbije Marjan Cvetković i domaćin, predsednik Timočkog omladinskog centra, Goran Radisavljević, ističući da je „aktivizam mladih pozitivan bunt novog vremena“.

Program konferencije je podeljen u pet sesija, gde su okviru svake mladi iz svih krajeva Srbije, učesnici konferencije, imali priliku da slušaju po tri predavanja stručnjaka iz ovih oblasti, kao i da saznaju primere dobre prakse mladih koji su razvili socijalna preduzeća u svojim gradovima, koja uspešno posluju. Nakon svake sesije predavanja učesnici/ce su imali mogućnost da izaberu jednu od tri grupe za diskusiju u okviru kojih su mogli da razreše sve nedoumice vezane za predhodno saslušanu temu.

Stručnjaci prve sesije „Kreativno preduzetništvo za održivost programa organizacija civilnog društva“ su bili Ana Filipovska koja je predstavila „Vodič za mlade kroz socijalno preduzetništo“, Aleksandar Đerić koji je objasnio kako razumeti kreativne industrije i početi sopstveni posao i Ana-Marija Đurić i Miloš Ljubomirović koji su predstavili korake za uspešno finansiranje i ukazali na to šta sve podrazumeva crowfunding. Naredni dan je započet drugom sesijom „Coworking prostori“ gde su primeri dobre prakse bili Marko Radenković („Nova iskra“ – Beograd), Željko Ilić („InCentar“ – Beograd) i Nenad Stojanović („Deli“ – Niš).

Tema treće sesije je bila „Socijalno preduzetništvo“. Ivana Staničić je objasnila način funkcionisanja jedine nacionalne mreže koja okuplja socijalna preduzeća u Srbiji („SENS“). Nikoleta Kosovac je predstavila kako funkcioniše rad socijalnog preduzeća kojem je jedno od prioritetnih aktivnosti izdavanje omladinskog magazina „Liceulice“, a Anica Spasov je predstavila rad i način kako je osnovala sa svojim saradnicima socijalno preduzeće „Kuhinja na točkovima“.

Četvrta sesija, kojom je i završen drugi dan konferencije POMAK, je pokrivala temu „Hubovi“, pa su Miloš Đuričanin, Vladimir Trkulja i Miloš Colić predstavili „Hubče“, „Potkrovlje HUB“ i „ZIP centar za mlade“. Nakon napornog dana učesnici su se opustili i na svečanoj večeri zajedno sa domaćinima ove konferencije obeležili i proslavili deseti rođendan Timočkog omladinskog centra.

Poslednji dan konferencije je otpočeo petom sesijom u okviru koje je Miroslav Tamburić predstavio „Gradsku alijansu za socijalnu inkluziju“, Bojan Radosavljević „Program radnog angažovanja“, Branko Krsmanović „Mlade ambasadore“, a Snežana Zarev iz TOC-a prezentovala je „Rock akademiju“ i „Gitarijadu“. Nakon svake sesije predavanja učesnici su nastavljali rad sa predavačima u grupama za diskusiju čije su facilitatorke bile Marija Bulat, Sonja Budiša Milenković i Jelena Milutnović.

„Smatram da je konferencija ovakvog sadržaja od velike koristi za organizacije civilnog sektora, prvenstveno zbog umrežavanja sa primerima dobre prakse iz svih oblasti koje je ova konferencija obuhvatala i ostvarivanja kontakata sa ostalim učesnicima i učesnicama iz civilnog sektora širom Srbije. Znanje i iskustva su usvojeni, kontakti su prikupljeni, na nama je da to iskoristimo i nastavimo sa razvijanjem socijalnog preduzetništva“, rekla je Bojana Pejović (BUM).

Nakon poslednje sesije, svečano je zatvorena konferencija POMAK rečima Ivana Živkovića, iz Timočkog omladinskog centra, Marije Bulat iz Krovne organizacije mladih Srbije i Seada Ismića, Wireless media koji je svim organizacijama čiji su predstavnici učestvovali na konferenciji ponudio besplatnu izradu android aplikacije za njihovu organizaciju i korišćenje iste na šest meseci.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име