Konkurs za izbor direktora Narodne biblioteke Bečej najverovatnije će biti poništen, a Skupština opštine Bečej će, na predlog Upravnog odbora, imenovati vršioca dužnosti direktora. Razlog za poništenje konkursa je to što on nije urađen u skladu sa zakonom, odnosno, raspisan je na osnovu statuta koji nije u skladu sa zakonom, kažu iz lokalne samouprave. Inače, Skupština opština Bečej, na predlog Upravnog odbora Narodne biblioteke Bečej, bira direktora.

Prema rečima Nenada Tomaševića, predsednika Komisije za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose pri Skupštini opštine Bečej, sve mora da se uradi po zakonu.

– Ovaj konkurs nije urađen po zakonu iz razloga što statut nije usklađen sa zakonom, a konkurs je raspisan na osnovu tog statuta. Tu je stvar vrlo jasna. Upravni odbor koji je to raspisao mora da poništi taj konkurs i u međuvremenu da nađe adekvatno lice koje ispunjava zakonske uslove da ga izaberemo za v.d. direktora. Kada se statut uskladi sa zakonom, onda neka ponovo sprovedu konkurs, rekao je za portal MojBečej Nenad Tomašević.

Na pitanje da li postoje naznake o tome kada će v.d. direktora biti izabran, Tomašević odgovara da postoji verovatnoća da se to ne dogodi ove godine.

Podsetimo da je konkurs za izbor direktora biblioteke završen 17. novembra, dok je Upravni odbor sredinom ovog meseca doneo odluku da na čelu ove ustanove kulture bude Angela Kusli Kovač, profesorka mađarskog jezika i književnosti. Pored Kusli Kovač, za direktora biblioteke je konkurisala i aktuelna direktorka Izabela Šormaz.

Rad u oblasti kulture treba da potvrdi udruženje koje je upisano u registar reprezentativnih udruženja u kulturi, i to je jedan od uslova konkursa za direktora. Prema navodima lista Bečejski mozaik, Ministarstvo kulture i informisanja, odgovarajući na dopis aktuelne direktorke biblioteke Izabele Šormaz, dalo je mišljenje da Mađarska omladinska akcija, gde je Kusli Kovač bila angažovana, nema status reprezentativnog udruženja u kulturi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име