Foto: Pixabay, penzionerka
Foto: Pixabay, penzionerka

Sa isplatom drugog dela februarske penzije počinje se sutra 25. marta. Građanima starijim od 65 godina zabranjeno je da izlaze od srede 18. marta, jer se smatra da su najugroženija grupa usled širenja korona virusa.

Osim onih koji novac dobijaju na sopstvene tekuće račune,  odlukom Vlade Srbije ostali penzioneri do svog novca mogu doći na dva načina – ili će nekome dati ovlašćenje da podigne novac umesto njih ili će im poštari dostaviti.

-Građani koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija, mogu to da urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije, navodi se u saopštenju Vlade.

Narodna banka Srbije objavila je danas (24. mart) primer ovlašćenja, koje ne mora overi notar. Primer možete preuzeti u nastavku – Instrukcija_isplata_penzija.

Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno i mora sadržati osnovne podatke  – lične podatke penzionera i osobe koje se ovlašćuje, broj tekućeg računa i naziv banke i iznos koji se isplaćuje (brojem i slovima).

-Svi penzioneri koji ne ovlaste nekoga da im podignu penziju, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije, piše „Bi Bi Si njuz na srpskom‟.

Prema jučerašnjoj najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića martovska penzija biće isplaćena 10. aprila iz jednog, umesto iz dva dela, zajedno sa još uvećanja za svakog penzionera 4.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име