Usred luke u Nju Orleansu
Usred luke u Nju Orleansu

Portal MojBečej.rs pokreće novi serijal razgovara sa ljudima iz Srbije koje je pandemija korona virusa iz različitih razloga zatekla negde u svetu. Prvu priču vam donosimo sa kruzera američke kompanije koji je ostao u luci u Nju Orleansu na kom se nalazi i Bečejac Mihajlo Mihajlović. Naš sugrađanin je, kao i na stotine radnika, njegovih kolega, ostao na brodu nakon što su 14. marta iskrcali sve goste.

Kruzer koji prima oko 5.000 gostiju i 1.700 zaposlenih danima je stacioniran u luci u najvećem gradu američke savezne države Luizijane.

-Vode računa o tome da nas bezbedno pošalju kući, a ukoliko ne bude sigurnih letova do naših država, ostajemo na brodu, započinje priču Mihajlo Mihajlović. Nekim od njegovih kolege je kompanija uspela da obezbedi karte za povratak kući, ali je na brodu ostalo, između ostalog, 30-ak državljana balkanskih zemalja, među kojima je i naš sagovornik.

-Do sada su poslali veći broj kolega kući, zbog trenutne situacije sa korona virusom. Naša kompanija ima zaposlene koji rade samo na tome 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, prikupljaju informacije i traže nam letove. Na brod od 14. marta niko ne ulazi. Kad smo iskrcali goste sredinom marta od tada smo faktički u karantinu, nemamo dodira sa spoljnim svetom. Imamo hrane i svega što nam je neophodno, medicinsko osoblje, nema zaraženih virusom, svi smo dobro, kaže nam Bečejac.

Na brodu isključivo radnici koji ne mogu kućama
Na brodu isključivo radnici koji ne mogu kućama

On dalje priča da mnogo kolega želi kući, ali da su svi u isto vreme zabrinuti da se usput ne zaraze virusom i onda da ga prošire kod kuće u svojim sredinama, porodicama.

-Radimo po nekoliko sati dnevno čisto da nas zaokupe nečim, ostatak dana je druženje. Svi smo pre par dana dobili besplatan internet i možemo da budemo u kontaktu sa svojima i to zaista cenimo. Kako nam je rečeno, procedura je da se sa aerodroma ide u izolaciju i da policija proverava da li se poštuje. Te informacije sam dobio pre par dana i juče od prijatelja koji su uspeli da stignu u Srbiju letovima u čemu su im pomogle ambasade ovde u Americi.

Trenuci razonode
Trenuci razonode

Naš sugrađanin ostaje na brodu u Nju Orleansu, kako nam je objasnio, sve dok se ne ostvare svi uslovi da radnici koji su ostali, pa i on, bezbedno stignu kući. Budući da komercijalnih letova nema dovoljno ili nema uopšte, bar ne povezanih linija, sad je neizvesno kada bi to moglo da se desi.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име